ΤΕΓΕΑ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ, www.kikpe.gr), συμμετέχουν στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020 με ένα βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους για την προγραμματιζόμενη περιοδική έκθεση «Μνήμη και εντύπωμα. Μία περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα». Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη μνήμη και στη συλλογική ανάμνηση, τον μύθο και την προφορική αφήγηση.
Οδηγός σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι μύησης στην κοινωνική μνήμη του παρελθόντος είναι πενήντα έξι (56) αρχαία αργυρά και χάλκινα νομίσματα και ένα μετάλλιο του 19ου αι., που συναντούν και ενίοτε συνομιλούν με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου. Τα περισσότερα νομίσματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον ελληνικό και διεθνή χώρο και προέρχονται από τη Νομισματική Συλλογή του ΚΙΚΠΕ. Μία παράλληλη φωτογραφική έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μ.Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το ΚΙΚΠΕ, θα υποδέχεται τον επισκέπτη στο δεύτερο μεγάλο εκθεσιακό σταθμό του αφηγήματος που τιτλοφορείται «Μνήμη και εντύπωμα» (Κτίριο Β΄ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ (www.msvf.gr) στο Στάδιο Τεγέας).
Αυτό το ταξίδι, στο οποίο μπλέκονται μνήμες, φαντασία και πραγματικότητα, έχει ως αφετηρία την Τεγέα, σταθμούς σε διάφορες περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου – όπως την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μικρά Ασία και την Ιταλία - και τερματισμό στην Αρκαδία, όχι ως τόπο υπαρκτό αλλά ως τοπίο φαντασιακό, ως ιδανικό προορισμό του νου και της ψυχής.

Συνετελεστές Περιοδικής Έκθεσης Μουσείου Τεγέας
Γενική επιμέλεια – Συντονισμός
Δρ. Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένη ΕΦΑ Αρκαδίας
Γιαννης Στόγιας, Προϊστάμενος – Ερευνητής (Νομισματολόγος), Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ

Ομάδα Εργασίας
Ευαγγελία Αργυροπούλου, Αρχαιολόγος ΜΑ, ΕΦΑ Αρκαδίας
Στέλιος Δαμίγος, Επιμελητής – Ερευνητής (Ιστορικός), Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ
Όλγα Κακλαμάνη, Επιμελήτρια – Ερευνήτρια (Αρχαιολόγος), Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ
Μουσειογραφική μελέτη
Θωμάς Τσουκαλάς, Διπλ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Μ.Α. Μουσειολογία - Διαχείριση Πολιτισμού
Οπτικοακουστικά μέσα – φωτογραφήσεις
Σάββας Αβραμίδης, Δημιουργός οπτικοακουστικού έργου - Φωτογράφος, Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ

Παραγωγή Video
Οπτικό υλικό: Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας
Κείμενο – σχεδιασμός: Γιάννης Στόγιας
Επεξεργασία βίντεο – υλοποίηση: Σάββας Αβραμίδης
Παραγωγή: Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ