ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο διάχυτος αρχικός προβληματισμός των παραγωγών καρπουζιού αντικαταστάθηκε από
μια γενικευμένη αισιοδοξία, καθώς η αγωνία για τo άνοιγμα της παραγωγικής και εμπορικής περιόδου κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες έδωσε τη θέση της στην ανακούφιση που έφεραν η υψηλή ζήτηση και οι καλές τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί.

Ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, η τιμή παραγωγού για τα θερμοκηπιακά καρπούζια σε Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία είχε φτάσει τα 60 λεπτά, διατηρώντας ανοδικές τάσεις τις προηγούμενες ημέρες, με τη ζήτηση να ζεσταίνεται τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, που είναι καθοριστικές για τη στήριξη της τιμής.

Οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν με απαισιοδοξία, γιατί στην Ευρώπη υπήρχαν ακόμη τα μαροκινά και τα ιρακινά καρπούζια, όπως και πέρσι, και η ζήτηση φαινόταν πολύ περιορισμένη από την ευρωπαϊκή αγορά. «Μόλις άνοιξε ο καιρός, εκφράστηκε ενδιαφέρον από τα σούπερ μάρκετ που ήθελαν να βάλουν το καρπούζι στη μαναβική τους και η ζήτηση ζεστάθηκε», μας είπε ο παραγωγός και εξαγωγέας Διονύσης Τακτικός, από τη Νέα Μανωλάδα. Η ζήτηση εκφράζεται από τις βαλκανικές χώρες και από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία.

«Στην αρχή είχαμε μεγάλη ανησυχία, η οποία τελικά διαψεύστηκε και το καρπούζι δείχνει να ξεκινάει δυναμικά», είπε από την πλευρά του ο παραγωγός από τα Δουνέικα Αμαλιάδας, Γιώργος Αχαμνός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί πληρώνονται μέχρι 60 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι η σεζόν ξεκίνησε στα 35-40 λεπτά. Όσον αφορά αυτήν καθεαυτή την παραγωγή του θερμοκηπιακού καρπουζιού της Ηλείας, ο κ. Αχαμνός τόνισε ότι φέτος και οι αποδόσεις και η ποιότητα είναι πολύ καλές, καθώς ο καιρός στάθηκε σύμμαχος κατά την καλλιεργητική περίοδο, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως μετά τον Γενάρη.

Ικανοποιημένοι είναι οι παραγωγοί και στα Φιλιατρά, καθώς η σεζόν θερμοκηπιακού καρπουζιού ολοκληρώνεται στα μέσα του μήνα με την απορρόφηση από την εγχώρια αγορά να αγγίζει το 95%.
Σύμφωνα με τον καλλιεργητή Κώστα Μαλάμο, ξεκίνησε στα 50-52 λεπτά το κιλό και έφτασε στα 60 λεπτά στις αρχές της εβδομάδας.

«Σκόπελος» τα μεταφορικά ενόψει της αύξησης των τονάζ

Από το γενικότερο κλίμα ευφορίας, ωστόσο, για την καλή εμπορική κινητικότητα, που μεταφράζεται και σε εισόδημα στην τσέπη του παραγωγού, δεν λείπει ο προβληματισμός για το γεγονός ότι υπό τις συνθήκες μιας «καθισμένης» αγοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο ενισχύεται η παραγωγή, τόσο θα αυξάνεται το μεταφορικό κόστος, σε αντιστάθμισμα της επιστροφής των φορτηγών άδειων.

Όπως εξηγεί ο Διονύσης Τακτικός, «κάθε χρόνο έχουμε πρόβλημα με αυτό, αλλά φέτος φοβόμαστε ότι θα είναι πιο έντονο. Δεν πραγματοποιούνται πολλές εισαγωγές, όλη η αγορά έχει “καθίσει”, άρα το φορτηγό πώς θα επιστρέψει άδειο; Αυτή την ώρα, επειδή οι ποσότητες ακόμη είναι μικρές, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Από την επόμενη εβδομάδα, που θα αυξηθούν οι ποσότητες, θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί οι μεταφορικές δεν θέλουν τα φορτηγά να τους γυρίζουν άδεια». Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι διαφαινόμενες δυσκολίες υπό τις παρούσες συνθήκες θα αμβλυνθούν στον βαθμό που θα ανοίξει η αγορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο αίρονται τα μέτρα περιορισμού.
Άλλωστε, όπως τόνισε, δεδομένου ότι στην Ευρώπη φέτος αναμένεται ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων πολλών δεκαετιών, το καρπούζι θα έχει αυξημένη κατανάλωση. «Εάν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση και καλές τιμές, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς πληρώνουν και τα ναύλα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Αχαμνός, ο οποίος σημείωσε ότι ακόμα είναι μικρή η παραγωγή που εξάγεται. «Όταν βγουν και τα υπαίθρια, θα υπάρχει πρόβλημα. Θα πραγματοποιούνται οι ίδιες εξαγωγές που πραγματοποιούνταν από τις άλλες χώρες τις προηγούμενες χρονιές; Εκεί που φέρναμε δέκα νταλίκες με κρέατα και άλλα προϊόντα, φέτος είναι αμφίβολο εάν θα γυρίσουν και τα δέκα γεμάτα. Αυτό αυξάνει το κόστος των ναύλων, το οποίο μετακυλίεται, πιέζοντας την τιμή παραγωγού», εξήγησε.

Πηγή: ypaithros.gr