ΠΑΤΡΑ. Ομάδα φοιτητών δημιούργησε μία εφαρμογή που εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Ταυτόχρονα βλέπει εάν ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο σκοπός της εφαρμογής είναι να εντοπίζει πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα να βλέπει εάν ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή πιθανό κρούσμα. Η διαδικασία είναι απλή, και η εγγραφή γίνεται μέσω facebook ή gmail.

Τέτοια εφαργογή δεν υπάρχει στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Οι φοιτητές ήθελαν να βοηθήσουν στο να έρθει και στη δική μας, ώστε να βλέπουμε εάν έχουμε έρθει κοντά με κάποιο κρούσμα για να μένουμε σπίτι για κάποιες μέρες ή να προσέχουμε περισσότερο για να μην κολλήσουμε τους γύρω μας.

Oι Γιώργος Τσούλος, Μάρκος Σταματάκης, Βασίλης Κυριαζόπουλος και Θάνος Σταματάκης. έχουν ονομάσει την ομάδα τους bitleaf. Πρόκειται για 4 φοιτητές που αγαπάνε τον προγραμματισμό και ήθελαν να βοηθήσουν την κοινότητα κάπως μέσα σε αυτή την κατάσταση, αλλά και να παραμείνουν παραγωγικοί.

Η σελίδα τους στο instagram λέγεται bitleaf.software, και στο facebook BitLeaf.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση της εφαρμογής.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή;

Τα μέτρα ασφαλείας επηρέασαν την καθημερινότητα όλων μας και μας ανάγκασαν να μείνουμε στο σπίτι. Έτσι αυξήθηκε σημαντικά ο ελεύθερος χρόνος μας, τον οποίο αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε παραγωγικά, κάνοντας αυτό που αγαπάμε. Σκεφτήκαμε πως η τεχνολογία δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά, ειδικά στην χώρα μας. Έτσι, καταλήξαμε πως μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ήταν εύκολη η υλοποίησή της; Πόσο χρόνο περίπου χρειαστήκατε για να είναι έτοιμη;

Ο προγραμματισμός δεν μας είναι κάτι ξένο. Αντιμετωπίσαμε μικρές δυσκολίες, οι οποίες ξεπεράστηκαν με καλή συνεργασία και από την εμπειρία της ομάδας. Έχοντας συνεργαστεί και σε άλλα project στο παρελθόν, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα την εφαρμογή, μέσα σε ένα μήνα.

Ποια είναι η βασική χρησιμότητά της;

Η χρήση της έγκειται στην πρόληψη διασποράς του ιού. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης ανώνυμα, δίνει πληροφορίες για την τοποθεσία του. Σε περίπτωση που νοσήσει, και πάλι ανώνυμα, το δηλώνει στην εφαρμογή. Έτσι, ενημερώνονται όλοι οι χρήστες που ήρθαν σε επαφή με το πιθανό κρούσμα, τις τελευταίες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργικότητα της εφαρμογής στηρίζεται στην ατομική ευθύνη, που μέχρι στιγμής έχει δείξει ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό.

Πώς σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε, καθώς πρόκειται για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου;

Η εφαρμογή αποτελεί κοινωνική δράση και δεν αποσκοπούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτήν. Θα θέλαμε να γίνει το βασικό εργαλείο του ελληνικού κράτους για την πρόληψη της νόσου και να βοηθήσουμε στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων.

Υπάρχει κάποια επαφή με την κυβέρνηση ή το υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση της εφαρμογής;

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, κρατικούς και τοπικούς φορείς. Η συνεργασία με το ελληνικό κράτος είναι απαραίτητη, λόγω νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί σχετικών εφαρμογών. Ευελπιστούμε σε μία καλή συνεργασία, όπως βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

H ιστοσελίδα της εφαρμογής: https://covid.bitleaf.gr/