ΕΛΛΑΔΑ. Ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που πέρασε τη Δευτέρα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατέθεσε ο επικεφαλής της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ και ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός. Στην ερώτησή του, ο Γιάννης Λαγός επισημαίνει τις ολέθριες συνέπειες τις οποίες θα έχει η κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000 τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Με νομοσχέδιο - εξπρές του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο υπερψηφίστηκε στις 5-5-2020, (με αδιαφανείς διαδικασίες κατά τη δημόσια διαβούλευση και με ουσιαστικά κλειστή τη Bουλή, εν μέσω καραντίνας!) καταργείται η προστασία και οι (εθνικές και ευρωπαϊκές) δεσμεύσεις στις περιοχές Natura 2000, καταργώντας ουσιαστικά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τερατώδεις, μη αναστρέψιμες, παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο αυτό, φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και σκοπό έχει γεμίσει - με ταχύτατες διαδικασίες- κάθε βουνό με γιγαντοανεμογεννήτριες, και πολλά άλλα, καταστρέφοντας παντελώς το εκπληκτικό ελληνικό τοπίο, την βιοποικιλότητα, την τουριστική ανάπτυξη, υποβαθμίζοντας βάναυσα και την οικονομική αξία της γης. Στον βωμό του κέρδους των Ελλήνων πολιτικών και των εργολάβων, στο όνομα της «προστασίας» του περιβάλλοντος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), το ελληνικό τοπίο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κινδυνεύει να γίνει ένα καταπατημένο βιομηχανικό τοπίο, γεμάτο καλώδια και δρόμους στα βουνά.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εναρμονίζεται το νομοσχέδιο αυτό με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεδομένου του ότι η προστασία της βιοποικιλότητας είναι σε άμεση συνάρτηση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να προστατευθεί το ελληνικό τοπίο από τις καταστροφικές παρεμβάσεις που θα φέρει αυτό το ψηφισθέν νομοσχέδιο;»