ΠΑΤΡΑ. O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, συνεχίζει την προσπάθεια να προσαρμόσει τη δουλειά του στις σημερινές συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διάδοση του κορωνοϊού, με γνώμονα πάντα τη στήριξη του λαού ο οποίος δοκιμάζεται όλο αυτό το διάστημα.

Έτσι σήμερα άλλη μια πρωτοβουλία του παρουσιάζεται στο κοινό , η οποία στοχεύει στην τόνωση του ηθικού των συμπολιτών μας και τη συνεχή επαφή του με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Δημοτική Πινακοθήκης Πατρών σε συνεργασία με τη κόρη της Ζιζής Μακρή, Κλειώ, και το σωματείο φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή, τα εγκαίνια της οποίας είχαν προγραμματιστεί στις 8 Μαρτίου 2020, ημέρα της γυναίκας, αλλά αναβλήθηκαν καθώς δύο μέρες νωρίτερα ανεστάλη η λειτουργία όλων των πινακοθηκών στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσής του του Κορωνοϊού – COVID 19.

Από σήμερα η έκθεση είναι διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα
https://youtu.be/3i_iHdf8MCE. Έχουν όλοι τη δυνατότητα να μάθουν για τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες του Β’ μισού του 20ου αιώνα και να περιηγηθούν στις δημιουργίες της και μάλιστα σε μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με αφορμή τη διάθεση της έκθεσης στο κοινό σε ψηφιακή μορφή επεσήμανε, ότι «Το έργο και η ζωή της Ζιζής Μακρή αποδεικνύει περίτρανα ότι ούτε ο εγκλεισμός ούτε οι κακουχίες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη δημιουργία, στην ελπίδα, στον αγώνα. Αντιθέτως η τέχνη μπορεί να γίνει η φωνή διαμαρτυρίας, το όπλο καταγγελίας, το μέσο ενδυνάμωσής μας», εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της στην «Κλειώ Μακρή και το σωματείο φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή για την παραχώρηση των έργων και την έγκρισή τους να διατεθεί ψηφιακά η έκθεση στο κοινό, όπως επίσης και στο προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - Πινακοθήκης Πατρών και του Πολιτιστικού Οργανισμού, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν πράξη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και για όλο το έργο που συνεχίζουν και παράγουν ακόμα και υπό από τις σημερινές συνθήκες».

Σε σχετικό δελτίο τύπου σημειώνεται ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία για διοργάνωση της ψηφιακής έκθεσης εικαστικών πατρινής καταγωγής . Επίσης την προηγουμένη εβδομάδα κατατέθηκε πλήρης φάκελος που συνοδεύει αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιχορήγηση της ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού της Δημοτικής Πινακοθήκης και τη δημιουργία πλατφόρμας προβολής και ανάδειξής του, έργο ήσσονος πολιτιστικής και εκπαιδευτικής σημασίας.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και διατίθενται ήδη σε ψηφιακή μορφή σπουδαίο αρχειακό υλικό και αναγνώσματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς και τα λευκώματα της Δημοτικής Πινακοθήκης μέσω των διευθύνσεων https://bit.ly/3dPk0QY και https://patraslibrary.weebly.com αντίστοιχα.

Όλες οι πρωτοβουλίες που πήρε και θα συνεχίσει να παίρνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός , κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας των δομών του, δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν ή να υπομονεύσουν τη δραστηριότητα του μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων παρά μόνο να την υποστηρίξουν.

Όλες οι δομές του Οργανισμού, θα συνεχίσουν το έργο τους και τις δράσεις τους και θα επανέλθουν με περισσότερη πείρα και όρεξη . Στηρίζει απόλυτα το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν θέσει για την ενίσχυση όλου του φάσματος των καλλιτεχνών τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Γι’ αυτό εγκαίρως σε σχετική επιστολή από τις 9/4/20 προς το υπουργείο Εσωτερικών, επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών".