ΜΑΝΗ. Από τους «Φίλους της Βέργας» έχει υποβληθεί στον Δήμο Καλαμάτας, στην ΠΕ Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ολοκληρωμένη και ώριμη μελέτη αποκατάστασης του Παλαιού Καλντεριμιού στη Ροβόλα και της Πάνω Βρύσης, καθώς και ευρύτερη πρόταση αξιοποίησης μιας ιστορικής πεζοπορικής διαδρομής άνω των 10 Χλμ, που περιλαμβάνει 8 χλμ λιθόστρωτων Καλντεριμιών σε Βέργα - Καλάθι και την ιστορική διαδρομή Αλμυρός - Ξερολιθιά της «Μάχης της Βέργας».

Αυτή η πεζοπορική διαδρομή αξιοποιεί και προβάλει πάνω από 20 χαρακτηρισμένα παρόδια Μνημεία - παραδοσιακές λιθοδομές, όπως Καλντερίμια, Πετράλωνα, Ξερολιθιές, Βρύσες, Δεξαμενές παλαιού Υδραγωγείου, Λιοτρίβι, το Ταμπούρι της ιστορικής μάχης, πολλά δρομοκλήσσια και εκκλησίες, σε μια διαδρομή με μαγευτική θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο από την παραλία Αλμυρού μέσω Κάτω και Άνω Βέργας έως τα 1.340 μ στον Αγ. Γεώργιο στο ελατοδάσος στο Καλάθι.

Οι μελέτες αποκατάστασης / ανάπλασης καλντεριμιού - βρύσης στην αρχική μορφή τους, έχουν εγκριθεί απο το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα εποπτεύει τις σχετικές εργασίες.

Αυτά τα 10 χλμ πεζοπορικής διαδρομής προτείνεται να αποτελέσουν τμήμα του Περιφερειακού Δικτύου Μονοπατιών Ταϋγέτου που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με συμπληρωματικές διαδρομές από Αγ. Γεώργιο προς Μυστρά και Δυτική Μάνη.

Από τους οργανωτές της – γνωστής στη Μεσσηνία και στη Λακωνία – πρωτοβουλίας, του «Προγράμματος Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου», προβλέπονται πολλές άλλες δράσεις που προτείνεται να ενταχθούν στην ΟΧΕ Ταϋγέτου, σχετικές με την αναβίωση των ορεινών οικισμών, την προστασία του Περιβάλλοντος και του Τοπίου στον Ταΰγετο, την βιωσιμότητα της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας με έμφαση στα δάση και τις μέλισσες. Όλες οι δράσεις υποστηρίζονται από το σύνολο των ενεργών Συλλόγων Μεσσηνίας - Λακωνίας και από ορεινές Κοινότητες, όπως εκφράστηκε συχνά τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και από την ευρεία συμμετοχή εισηγητών στις 3 Ημερίδες του ως άνω Προγράμματος, που έχουν αναβληθεί δυστυχώς λόγω της πανδημίας.

Οι «Φίλοι της Βέργας» ευελπιστούν στην αρμονική και παραγωγική συνεργασία με τον Δήμο, την Π.Ε. Μεσσηνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ένταξη των ανωτέρω δράσεων στην ΟΧΕ Ταϋγέτου.