ΕΛΛΑΔΑ. Σταδιακή και όχι απότομη είναι η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις από τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός για την χαλάρωση των μέτρων στην κυκλοφορία υλοποιείται σε τρία στάδια. Απο την Δευτέρα 4 Μαΐου, επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας τους.

ΙΧ, ταξί, ΜΜΜ

Η μετακίνηση με αυτοκίνητα θα γίνεται με περιορισμούς, αφού σε κάθε ΙΧ θα επιτρέπονται το πολύ τρία άτομα (από δύο που ήταν μέχρι σήμερα). Στα ταξί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί - ένας οδηγός και ένας επιβάτης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταφορά γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Οδηγός και πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες.
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες και θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσουν και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
Το SMS στο 13033 και η βεβαίωση καταργήθηκαν από Δευτέρα, αλλά γίνονται συστάσεις για την παραμονή των ευπαθών ομάδων στα σπίτια τους και η εργασία από το σπίτι στο μέτρο του δυνατού. Για την μετακίνηση από και προς την δουλειά συστήνεται η χρήση ΙΧ.
Από την Δευτέρα άνοιξαν μετά από καιρό και οι εκκλησίες αλλά μόνο για ατομική λατρεία ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων.

Διαφοροποιημένα ωράρια

Για την αποφυγή του συνωστισμού, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές ζώνες στην δουλειά τους στον δημόσιο τομέα, από τις 7π.μ έως τις 9π.μ. Στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους, η προσέλευση συστήνεται να γίνεται σε δύο φάσης, στις 9π.μ και στις 10π.μ, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κατανομή.

Το δεύτερο και το τρίτο στάδιο

Οι ελεύθερες μετακινήσεις εντός ηπειρωτικής Ελλάδας θα επιτραπούν σε δεύτερο χρόνο, με πιθανότερη ημερομηνία να θεωρείται η 18η Μαΐου. Μόλις αρθούν και αυτοί οι περιορισμοί θα γίνεται απρόσκοπτα η μετακίνηση στην επαρχία, σε χωριά και εξοχικά εκτός νομού μόνιμης κατοικίας.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, αναμένεται να συμπέσει και με το άνοιγμα των πρώτων ξενοδοχείων, την 1η Ιουνίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι περιορισμοί νωρίτερα, αν η καμπύλη του κορωνοϊού συνεχίσει την πτωτική της πορεία.

Ήδη λειτουργούν κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, καταστήματα οπτικών, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, φυτώρια, ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού), καταστήματα πώλησης υποδημάτων και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Κλειστά παραμένουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. H πρόσβαση πελατών γίνεται με αυστηρά καθορισμένους κανόνες που προβλέπουν τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο (έως 20 τ.μ. 4 άτομα), χρήση μάσκας για από το προσωπικό και τους πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων. Ανοίγουν ξανά οι λαϊκές αγορές - όπου είχαν κλείσει - και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις αγορές μεταξύ των περιφερειών.

Σε κουρεία και κομμωτήρια, η εξυπηρέτηση θα γίνεται αυστηρά μόνο με ραντεβού, 7:00 - 22:00 τις καθημερινές και 7:00 - 21:00 τα Σάββατα. Μάσκες και γάντια θα είναι και σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

Η μάσκα θα είναι φυσικά υποχρεωτική και στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ θα ξεκινήσουν και πάλι τα τακτικά και απογευματινά ιατρεία.

Δείτε live την κεντρική πλατεία της Σπάρτης