Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Οι αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι αρχές της ηθικής και κοινωνικής εξύψωσης του λαού μας του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, οι αγώνες για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, οι αγώνες για την αβασίλευτη δημοκρατία και την εδραίωση της αστικής προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας των αγωνιστών των ανένδοτων αγώνων και της αντίστασης ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, οι κατακτήσεις του λαού μας από τις προοδευτικές κυβερνήσεις, αποτελούν τις μνήμες και τον οδηγό για κάθε δημοκράτη. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή - που σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας καλλιεργείται ο εφησυχασμός, ο οποίος αποτελεί τη συντηρητική στάση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση – με οδηγό την μνήμη πρέπει να καταστεί η αμφισβήτηση δημιουργία.

Απέναντι στο ταξικό μίσος που εκτρέφει η παραδοσιακή αριστερά και τον άκρατο ατομικισμό με τον οποίο γαλουχεί τους πολίτες η δεξιά, η απάντηση των δημοκρατικών δυνάμεων θα πρέπει να στηρίζεται στη διαρκή πάλη με σκοπό τον δημοκρατικό καπιταλισμό, ένα καπιταλισμό με κανόνες και με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.
Τα φαινόμενα διαφθοράς, η λιτότητα, ο λαϊκισμός, η ανεργία, το ρουσφέτι, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης οδηγούν στον άκρατο κυνισμό και έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν στην απαξίωση των μετριοπαθών κομμάτων.
Επομένως η πάλη για κάθε δημοκράτη θα πρέπει να γίνεται για περισσότερες δουλειές, για τους κανόνες στην οικονομία της αγοράς, για ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, για μια εξωτερική πολιτική που να διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια και να δίνει φωνή στον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Μέσα από αυτά θα κριθεί η τύχη του σημερινού δημοκρατικού χώρου, που κατά τη γνώμη μου οφείλει να έχει κοινωνικό και πατριωτικό πρόσημο.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr