Υπέροχη και ποιητική ανοιξιάτικη Μονεμβασιά

01-05-2020 12:17   

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ Είναι από τα μέρη εκείνα που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Και τα μόνα που «κινούνται» στον τόπο αυτό, είναι τα αρώματα των λουλουδιών και τα χρώματα των εποχών όπου η μία παραδίδει στην άλλη τη «σκυτάλη» με μια μυστική συμφωνία… να διατηρούν απαράμιλλη και αναλλοίωτη την ομορφιά της

Μονεμβασιάς.

Κάπως έτσι, ρομαντικά θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε πώς αυτό το μέρος όλες τις εποχές του χρόνου παραμένει γοητευτικό και υπέροχο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που έχουν χαρακτηρίσει τη Μονεμβασία και ως ο «τόπος των ερωτευμένων».

Ούτε είναι τυχαίο ότι σε σπίτι της Μονεμβασίας γεννήθηκε Πρωτομαγιά ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος…

Την αποκαλούν, όμως, και το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», αφού θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ, σε μικρογραφία. Η Μονεμβασιά, εκτός από τη μαγευτική της αύρα, κουβαλάει και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

Η παλιά πόλη της είναι εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος. Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει.

Μετά τη γέφυρα, που ενώνει τον «βράχο» με τη λακωνική ακτή, αναπτύσσεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς. Μπορεί να μην προσφέρει την ατμόσφαιρα και την ιστορία της παλιάς, έχει όμως μία μαγευτική θέα. Η Μονεμβασία είναι υπέροχη όλες τις εποχές, καθιστώντας την ιδανικό προορισμό. Αλλά την άνοιξη, τα χρώματα την κάνουν ακόμα πιο υπέροχη.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ