ΛΑΚΩΝΙΑ. «Η Εργατική Πρωτομαγιά, οι αξίες, το νόημα και ο συμβολισμός της ως ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της Εργατικής Τάξης παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες.
Και παρά το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημικής κρίσης ωστόσο είναι βέβαιο ότι ως εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν θα υποστείλουμε τον αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
Θα συνεχίσουμε με δυναμικό παλμό να μαχόμαστε και ταυτόχρονα να τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζόμενων».

Με αυτόν τον τρόπο κινητοποιεί το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας ενόψει της Πρωτομαγιάς. Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του Κέντρου «ομολογουμένως, βιώνουμε και διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως με πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή όλων μας.
Η παρούσα και η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη για όλους.
Δυστυχώς δεν είναι εύκολο αυτήν την στιγμή να προβλέψουμε, την έκταση και το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης σε όλους τους τομείς.
Για να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε θα χρειαστεί μεγάλη και επίμονη δράση σε όλα τα επίπεδα.
Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αγωνιστούμε για κάθε ενδεχόμενο.

Ώρα Ανθρωπισμού , Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής.

Αυτό, όμως, που θα πρέπει να είναι σίγουρο και βέβαιο είναι ότι θα αντιδράσουμε συλλογικά, ενωτικά, δίκαια, μεθοδευμένα και έγκαιρα.
Θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την υπομονή, τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία μας και με αλληλεγγύη, συνεργασίες κι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και ευέλικτο, προσαρμοζόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις και την πορεία των
πραγμάτων να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάκαμψη και στην ανάταση της κοινωνίας μας».

Το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας καλεί: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, μετατρέπουμε αυτήν ακριβώς τη στέρηση σε μεγάλη θυσία.
Συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις των επιστημόνων και τις αποφάσεις της Πολιτείας προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.
Προέχει η Υγεία όλων μας»

Τέλος διατυπώνει Δέσμη Μέτρων μέχρι να λήξει η κατάσταση πανδημίας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία:

«Προστασία των θέσεων εργασίας (με παροχή κατάλληλων κινήτρων) και ιδίως σε πληττόμενους κλάδους, εξέλιξη που θα συγκρατήσει σε ένα βαθμό το εργατικό εισόδημα και θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητής για την επικείμενη ύφεση.

Οι εργαζόμενοι που πλήττονται να πληρώνονται από το κράτος καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές (για διασφάλιση του Συνταξιοδοτικού).

Στους άνεργους (κατόχους κάρτας ανεργίας) να χορηγηθεί το αντίστοιχο επίδομα ανεργίας. (χωρίς προϋποθέσεις ).
Ευρεία εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων καθώς και εκπαίδευση, ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού για τους τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης των επιδημιών και των συνθηκών κρίσης.

Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας , τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας.

Ουσιαστική παρέμβαση σε πάσης φύσεως οφειλές εργαζόμενων και ανέργων.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις κράτος, τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών πρέπει και οφείλουν να δείξουν υπεύθυνο κοινωνικό πρόσωπο.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ… Η ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ!!!
ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!»