ΛΑΚΩΝΙΑ. Το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ / ΕΦΚΑ λακωνίας τιμά την εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας στις συμβολικές εκδηλώσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες κλπ). Όπως αναφέρουν οι συνταξιούχοι: «Ενώνουμε την φωνή μας με την εργατιά της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου που παλεύει σήμερα και εν μέσω πανδημίας για την υγεία, το ψωμί και την ειρήνη».

Στην πρόσκληση – ανακοίνωση αναφέρουν:

«Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να μην πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση που ετοιμάζουν να φορτώσουν στην πλάτη μας κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και κεφάλαιο καλλιεργώντας τον φόβο με πρόσχημα την πανδημία του κορωναϊού. Η φετινή Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πρέπει να συνεχιστεί γιατί οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Δεν θα υποκύψουμε στο κάλεσμα για σιωπητήριο της κυβέρνησης γιατί η ατομική μας ευθύνη είναι ο συλλογικός αγώνας.

Διεκδικούμε:

• Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα-κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.

• Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης.

• Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα.

• Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

• Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

• Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.

• Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

• Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

• Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

• Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Απαιτούμε Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα Δικαιώματά του Εργαζόμενου Λαού και όχι τα κέρδη των Ολίγων.

Να προσέχουμε να έχουμε καλή υγεία να βγούμς ξανά δυναμικά στους δρόμους του Αγώνα.»