ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας βλέποντας την σοδειά τους να μην πιάνει τιμή. Αυτοί αναγκάζονται να πουλήσουν και 0,20 λεπτά στο χωράφι και στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ πουλά την πατάτα Μεσσηνίας με τελική τιμή 300% πάνω!

Η απορρόφηση της πρώιμης υπαίθριας ανοιξιάτικης πατάτας στην Πελοπόννησο γίνεται με αργούς ρυθμούς. Η υπαίθρια ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή της Μεσσηνίας είναι η πιο πρώιμη στην Ευρώπη. Φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «η αγορά δεν απορροφά μεγάλες ποσότητες. Αυτή την εποχή έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της παραγωγής. Η τιμή παραγωγού στην πατάτα ξεκίνησε από περίπου 50 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια ακολούθησε ελεύθερη πτώση και έφτασε αυτές τις ημέρες στα 25 το κιλό. Όμως οι καταναλωτές στην Αθήνα συνεχίζουν αγοράζουν πάνω από 1 ευρώ το κιλό την πατάτα παρά την πτώση της τιμής παραγωγού σχεδόν στο μισό».

Είχε προηγηθεί η συγκομιδή στις πατάτες θερμοκηπίου σε Ηλεία και Αχαΐα (στις αρχές Μαρτίου). Επίσης αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή υπαίθριας πατάτας στη Λακκόπετρα της Αχαΐας και θα ακολουθήσει η Ηλεία.
«Όσο περνά ο καιρός συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες πατάτας και η αγορά - επειδή είναι κλειστά τα κέντρα εστίασης - δεν τις απορροφά με καλούς ρυθμούς», επισημαίνει ο κ. Δουρουμής και προσθέτει: «Επίσης δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην κατανάλωση λόγω της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγωγές και ελληνοποιήσεις πατάτας αυτή την εποχή από την Αίγυπτο. Όταν δεν είχαν βγει στην αγορά οι πατάτες μας οι εισαγόμενες της Αιγύπτου πωλούνταν στα 50 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή έφτασαν στα 30 λεπτά και συνεχίζεται να μειώνεται η τιμή τους. Επίσης γίνονται ελληνοποιήσεις εις βάρος των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής».

Tην ώρα που η τιμή στο χωράφι πέφτει ακόμα και στα 0,20 λεπτά το κιλό στις αναρτήσεις και στα φυλλάδια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές καλούνται να αγοράσουν Πατάτα Μεσσηνίας με 0,89λεπτά το κιλό, τιμή που προβάλλεται μάλιστα ως απίστευτα χαμηλή… για φρέσκο ελληνικό προϊόν και μάλιστα της ποιότητας που έχουν οι πατάτες Μεσσηνίας!