ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας συμμετέχοντας στην Πανελλαδική ημέρα δράσης, την Τρίτη 28 Απριλίου πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, στο Διοικητήριο ώρα 12 το μεσημέρι.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΔΣ του Συλλόγου:

«Πληρώσαμε την κρίση, δεν θα πληρώσουμε και την πανδημία! Καλούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να μην μένουν σιωπηλοί απέναντι στις πολιτικές της Κυβέρνησης-ΕΕ-ΚΑΠ, που ολοένα και περισσότερο μας φέρνουν πιο κοντά στην καταστροφή και τον αφανισμό Δίνουν εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεξαγωγείς και σε μεγαλοβιομήχανους γιατί δήθεν δεν μπορούν να διοχετεύσουν την παραγωγή τους και σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεσαζόντων, μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, που αγοράζουν εκβιαστικά τα προϊόντα μας σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής δεν προβλέπει από την κυβέρνηση καμία προστασία του εισοδήματός μας. Την ίδια στιγμή τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση με υψηλή τιμή.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Απαιτούμε:

1. Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Το ίδιο να ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. Εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών. Αποζημιώσεις για όσους αναστέλλουν την εργασία τους λόγω νόσου. Στήριξη της αγρότισσας που παραμένει στο σπίτι για φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένων.

2. Με κρατική ευθύνη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, αμνοεριφίων και αυγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.

3. Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

4. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.

5. Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα.

6. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.

7. Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό για όλο τον πληθυσμό, κάλυψη κενών στα Κέντρα Υγείας.

8. Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λαϊκών αγορών, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα, με συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων, που να διευκολύνουν την πρόσβαση χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού, ώστε να εξασφαλίζεται και η τήρηση όλων των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής, με απαλλαγή από τέλη λαϊκών αγορών σε παραγωγούς που αναγκάζονται λόγω κλεισίματος της αγοράς ή προστασίας να μη στήνουν πάγκο.

9. Να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη και επιβάρυνση της περιφέρειας, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.

10. Να αποδοθεί αμέσως το έκτακτο επίδομα σε όλους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, το ίδιο και στους εργαζόμενους τους. Να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

11. Καμία υποβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας, με κρατική χρηματοδότηση».