Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης*

Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των Μοναστηριών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ιερών μονών που είτε δεν λειτουργούν, είτε διασώζονται μόνο τα καθολικά τους, είτε βρίσκονται ερειπωμένες. Τα Μοναστήρια αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το υπουργείο πολιτισμού, θα πρέπει να μεριμνήσει εμπράκτως για την διάσωση της, για την φύλαξη της, αλλά και για την προβολή της.

Το 1619 κτίστηκε το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου και απέκτησε προνόμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το υπουργείο πολιτισμού το 2002, ενέκρινε χρηματικό ποσό περίπου 580.000 ευρώ για την ανακαίνιση του ιστορικού Μοναστηριού. Διασώζονται τοιχογραφίες εξαιρετικής σημασίας και ανυπέρβλητου κάλους, με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Στα «Λακωνικά» τεύχος 9/1976, διαβάζουμε περιγραφή της άλλοτε περιουσιακής κατάστασης του Μοναστηριού:

«1 κουτί αγίων λειψάνων αργυρούν. Τα αναγκαία ιερά άμφια και βιβλία. Ζώα 300 αιγιδοπρόβατα, 3 βόδια εργατικά, 4 αγελάδια, 2 μουλάρια.

Οι μονάζοντες: Ο ηγούμενος Γερμανός, 5 μοναχοί, 4 μισθωτοί, το μοναστήριον πεπαλαιωμένον έχει Καλογριάς.

Κτήματα ποτιστικά και ξερικά στρεμ 23 , δίδουν κατ' έτος - έως 80 μετρητικια. Αμπέλια στρέμματα 9 δίδουν μέτρα κατ' έτος έως 30: προς 20 μποτζας το μέτρον. Ελαιόδενδρα 90 δίδουν μποτζας έως 90-100, ρίζας μουριάς, δίδουν έως 20 γρ. κατ' έτος».

Η εμποροπανήγυρη του Προφήτη Ηλία Γεωργιτσιου, υπήρξε πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες και ευρέως γνωστή (υπαίθριο παζάρι εμπορευμάτων και προϊόντων, συνήθως με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής). Αλλού έψηναν ολόκληρα αμνοερίφια και αλλού γουρνοπούλες, με την συνοδεία μουσικής από οργανοπαίχτες.

Επισυνάπτεται απόφαση του τότε Δημάρχου Λεωνίδα Δ. Αλούπη, με αριθμό απόφασης 563/15-12-1911, για την τέλεση εμποροπανήγυρης στον Προφήτη Ηλία Γεωργιτσιου, από 18 μέχρι 24 Ιουλίου , σύμφωνα με το Βασιλικό διάταγμα με ΦΕΚ Α214/3-8-1911.

Μετά την θεία λειτουργία , στη μνήμη του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, προσφέρονταν μεζέδες και κρασιά και ο γέρο Επαμεινώνδας με τις συκωταριές, «έκλεβε την παράσταση», ενώ το γλέντι με τους οργανοπαίχτες συνεχιζόταν για αρκετές ώρες.

Το Ιστορικό πρώην Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου, βρίσκεται σε μία εσοχή πλαγιάς γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, έλατα και βελανιδιές, επί του κεντρικού επαρχιακού δρόμου Σπάρτης - Λογκανίκου.

Σήμερα, με πρωτοβουλία του δραστήριου εφημέριου Γεωργιτσίου πατέρα Ιωάννη Καστρή, λαμβάνει χώρα καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και συντήρηση των κτιρίων.

* Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων Λακεδαίμονος, Δικηγόρος Αθηνών, Συνταγματολόγος