ΕΛΛΑΔΑ. Την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού κατά κοινή ομολογία η κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ αυξήθηκε, ιδίως μέσω προμηθειών από αλυσίδες λιανικής, κάτι που φαίνεται και στην Ελλάδα, αρκεί να μπορεί κανείς να μιλήσει με ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων.

Παρά την αύξηση λοιπόν της ζήτησης από τα νοικοκυριά σε όλες τις χώρες παραγωγής ελαιολάδου, η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης δεν αντικατοπτρίζεται στην εξέλιξη των τιμών παραγωγού. Βέβαια, πτώση της ζήτησης παρατηρείται από τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες είναι κλειστές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν που έδωσε το Ισπανικό Olimerca, κατά την περίοδο από 2 Μαρτίου έως και 5 Απριλίου, οι τιμές παραγωγού των διαφόρων κατηγοριών ελαιολάδου δεν έχουν υποστεί σημαντικές διακυμάνσεις. Η Ιταλία αναπροσάρμοσε αλλά και πάλι οριακά τις τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από 3,37 ευρώ το κιλό σε 3,38 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία έπεσαν από τα 2,16 στα 2,15 ευρώ. Τέλος, στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο έπεσαν από τα 2,18 ευρώ το κιλό σε 2,12 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία έμειναν σταθερές στα 1,88 ευρώ το κιλό.

Μολάοι: Έφυγαν αρκετές ποσότητες, αλλά υπάρχει απόθεμα

Σύμφωνα τώρα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή δεν ξεπερνά τα 2,42 ευρώ το κιλό, με τον ΑΣ να έχει δώσει αρκετές ποσότητες ελαιολάδου, συνολικά 220 τόνους από την αρχή της κρίσης λόγω κορονοϊού, έως σήμερα. Οι αγοραπωλησίες αυτές όμως αφορούν το εσωτερικό, ενώ για το εξωτερικό υπάρχει κατάσταση αναμονής, λόγω της γενικότερης κατάστασης. Το ενδιαφέρον για Λακωνικό ελαιόλαδο είναι έντονο από την Κρήτη, ενώ αναμένονται εξελίξεις με την σταδιακή άρση της καραντίνας. Ο ΑΣ Μολάων έχει απόθεμα ακόμα 800 τόνους ελαιόλαδο

Στη Μεσσηνία, όπως δήλωσε ο Σπύρος Βελμάχος, ελαιοπαραγωγός από το Πεταλίδι, οι τιμές που φεύγει το ελαιόλαδο κυμαίνονται γύρω στα 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), οι τιμές δεν περνούν τα 2,25-2,35 ευρώ ανά κιλό.