ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ. Αυτό το Πάσχα ήταν όλα διαφορετικά, ήσυχα, μα ευλαβικά. Ακόμα και στα Ιεροσόλυμα, εκεί όπου κάθε χρόνο τέτοια μέρα «χτυπά» η καρδιά της Χριστιανοσύνης, φέτος ήταν εκκωφαντικά «ήσυχα».

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως, γεμίζοντας τις καρδιές των πιστών, που παρακολούθησαν την τελετή από το σπίτι, με φως.

Το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θα διανεμηθεί στην επικράτεια.

Στον τρόπο που θα φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί:

– Αεροσκάφος της Aegean θα αναχωρήσει για το Ισραήλ. Σε αυτό θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του.

– Δεν θα κατεβούν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Θα λάβουν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα που θα το φέρει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο.

– Το αεροσκάφος θα επιστρέψει από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

– Το Άγιο Φως θα υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

– Θα γίνει μια λιτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα, χωρίς κόκκινα χαλιά και μεγάλες μπάντες.

– Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί πουθενά.

«Για εμάς αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», «θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό», «δεν θα διανεμηθεί το Άγιο Φως», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βλάσσης.