Το notospress.gr όπως πράττει σε κάθε μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, ανάρτησε εδώ και 15 ημέρες ψηφοφορία σχετικά με τη λειτουργία των Εκκλησιών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής.

Συμμετείχατε 106 αναγνώστες απαντώντας στο ερώτημα και στις επιλογές απαντήσεων. Εννοείται ότι το ρήμα «επιθυμείς» στην ερώτηση ενέχει την έννοια του «αποδέχεσαι» στο αναγκαστικό κανονιστικό πλαίσιο που έχει ήδη δημιουργηθεί στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν.

Το ερώτημα ήταν:

Eπιθυμείς την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα στις Εκκλησίες ως εξής:

Κεκλεισμένων των θυρών σε κάθε Ι. Ναό: 41% (43 ψήφοι)

Κεκλεισμένων των θυρών σε κάθε Ι. Ναό, εξωτερικά μεγάφωνα και εικονοστάσι: 19% (20 ψήφοι)

Κεκλεισμένων των θυρών μόνο στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό: 17% (18 ψήφοι)

Σε κάθε Ι. Ναό ανοικτό με αυστηρά μέτρα ταξιθεσίας από κλιμάκια Αρχών: 12% (13 ψήφοι)

Σε κάθε Ι. Ναό χωρίς περιορισμούς: 8% (8 ψήφοι)

Άλλο 4%: (4 ψήφοι)

Μεταφέροντας και το κοινό αίσθημα σημειώνουμε ότι η αναγκαστική απομάκρυνση από τις Εκκλησίες είναι εμπειρία πρωτόγνωρη, δυσάρεστη και βασανιστική. Η προσέγγισή του θέματος έχει δεκάδες πραμέτρους (ηλικία εκκλησιάσματος, αφή Αγίου Φωτός, Εκκλησία σε πόλεις - Εκκλησία σε χωριά, Θεία Μετάληψη, κ.λ.π.) που καθιστούν κάθε προσσέγγιση αν όχι παρακινδυνευμένη, τουλάχιστον επιφανειακή.

Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών του notospress.gr, το 41%, επιθυμεί (δηλαδή αποδέχεται αναγκαστικά) χωρίς κάποιον όρο ή προϋπόθεση, τους Ιερούς Ναούς να πραγματοποιούν Ιερές Ακολουθίες Κεκλεισμένων των Θυρών, για την εορτή του Πάσχα, έναντι των άλλων επιλογών που είναι:

Το 19% κεκλεισμένων των θυρών αλλά με εξωτερικά μεγάφωνα και εξωτερικό εικονοστάσι για προσκύνημα.

Το 17% κεκλεισμένων των θυρών και μόνον στους Ιερούς Μητροπολιτικούς Ναούς.

Το 12% ανοικτά όλοι οι Ιεροί Ναοί με αυστηρά μέτρα ταξιθεσίας από κλιμάκια Αρχών.

Το 8% ανοικτά όλοι οι Ναοί χωρίς κανέναν περιορισμό.

Το 4% έχει άλλη επιθυμία που δεν καλύπτεται από τις συγκεκριμένες επιλογές.

Αυτό επίσης που προκύπτει απο το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών του notospress.gr, οι 6 στους 10, δεν συμφωνείτε με το πλαίσιο που έχει ορίσει σήμερα η Κυβέρνηση με τη συμφωνία της ΔΙΣ αφού μόνον 4 στους 10 αποδέχεσθε την ανευ όρων λειτουργία των Εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών.

Η νέα ψηφοφορία του notospress.gr επιμένει στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών. Ψήφισε κι εσύ.