ΣΠΑΡΤΗ. Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου που επι χρόνια βρίσκεται αφανές το ψηφιδωτό που αναπαριστά την αρπαγή της Ευρώπης από τον Ταύρο. Στην λεωφόρο Παλαιολόγου και στην συμβολή της με την οδό Διοσκούρων, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας δηλώνει: «Ύστερα από προσπάθειες από πολλούς για πολλά χρόνια…, άρχισαν οι εργασίες κατεδάφισης των παραπηγμάτων και ανάπλασης και ανάδειξης των περίφημων ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτών της λεγόμενης «Οικίας της Ευρώπης»! Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι από την εποχή των Μηδικών Πολέμων (490-479 πΧ) είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό από την Ασία! Γι’ αυτό και στα εγκαίνια ευελπιστούμε να μας επισκεφθούνε σπουδαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη!»

Μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» η οποία αφορούσε στην «Οικία της Ευρώπης». Συγκεκριμένα η κ. Mαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτων – μηχανικός, που έχει αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης του μικρού κτιρίου που στεγάζει το ψηφιδωτό «Η Αρπαγή της Ευρώπης» στην Κ. Παλαιολόγου και Διοσκούρων, περιγράφει πως και γιατί θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου το αξιοθέατο να αναδειχθεί, να είναι επισκέψιμο και να αποτελέσει ευκαιρία ανάπλασης της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» ενώπιον τόσο του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη που έχει συμβάλει καταλυτικά προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση όσο και της Προϊσταμένης της ΕΦΑΛΑΚ κ. Ευ. Πάντου.