ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ακούγοντας προχτές τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να μιλά για αυστηρότερα μέτρα στους δρόμους ο Τάκης Πουρναράκης αποφάσισε να το διαπιστώσει. Γράφει λοιπόν στο mononews.gr:

«Την Πέμπτη 9/4 πρώτη μέρα επιβολής των αυστηρότερων μέτρων, κάναμε μια μεγάλη βόλτα διάρκειας 3 ωρών από την Αθήνα ως την Τρίπολη και πίσω: Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας. Σκοπός μας να διαπιστώσουμε τι πραγματικά γίνεται στους αυτοκινητόδρομους αυτές τις μέρες.

Οι προδιαγραφές που θέσαμε γι’ αυτό το μοναχικό ταξίδι ήταν να μην βγούμε από το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουμε μόνο το e –pass. Η Mercedes CLA 180d που είχαμε τα χέρια μας, μετά την περιορισμένη χρήση εντός πόλης έδινε άλλα 632km αυτονομίας με το τεπόζιτο στα ¾. Με κατανάλωση 5.7lt/100km και Θεσσαλονίκη φτάναμε!

Εφοδιασμένος με βεβαίωση για το σκοπό της μετακίνησης βρέθηκα στην Αττική Οδό. Μετά τη διασταύρωση της Μεταμόρφωσης, η κίνηση αραίωσε και φτάνοντας στα διόδια της Ελευσίνας υπήρχαν ελάχιστα αυτοκίνητα. Εκεί έχουν μειωθεί στο 25% οι λωρίδες διέλευσης, δεν υπάρχει εξυπηρέτηση με ανθρώπους και μπορείς να πληρώσεις μόνο στα αυτόματα μηχανήματα με κέρματα, κάρτα ή πομποδέκτη.

Έντονη αστυνομική παρουσία και σχολαστικός έλεγχος στα αυτοκίνητα. Μέχρι τα διόδια της Κορίνθου η κίνηση είναι σποραδική και αφορά κυρίως σε φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα. Όχι δεν διαπίστωσα αν μετέφεραν καμουφλαρισμένα, οικογένειες στο χωριό για το Πάσχα.

Στα διόδια της Κορίνθου υπήρχε έλεγχος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά τα πράγματα ήταν σαφώς πιο απλά. Μετά τον Ισθμό και ειδικά απ’ τη στιγμή που έκανα αριστερά για να μπω στο Μορέα η κίνηση εξαφανίστηκε. Μιλάμε πραγματικά για εντελώς άδειο δρόμο, τόσο που αρχίζεις να νιώθεις κάπως. Λες και πέρασα σε άλλη χρονική διάσταση.

Παραδέχομαι ότι στιγμιαία παρασύρθηκα από την ποιότητα κύλισης της Mercedes και ξέφυγα λίγο από τα όρια ταχύτητας.

Κατέγραψα την μοναδική αυτή αίσθηση της ερημιάς στα βίντεο και τις φωτογραφίες που πλαισιώνουν αυτό το κείμενο.

Φτάνοντας στα διόδια Σπαθοβουνίου μόνος μου άρχισα να σκέφτομαι την επιστροφή. Ούτε ματιά δε μου έριξαν οι αστυνόμοι που βρίσκονταν εντός του περιπολικού. Έφτασα μέχρι τα διόδια της Νεστάνης περισσότερο με παρέσυρε η συμπεριφορά και το πάτημα της CLA. Εδώ γίνονταν έλεγχος στο αντίθετο ρεύμα. Έκανα αναστροφή πριν την ευθεία της Τρίπολης και πήρα το δρόμο της επιστροφής.

Συμπεράσματα: Προφανώς και λόγω διαμόρφωσης (Ισθμός) δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει κάποια οικογένεια προς την Πελοπόννησο για Πάσχα. Επιπλέον εκεί που θες να πας δεν είσαι ευπρόσδεκτος γιατί, δικαίως, οι μόνιμοι κάτοικοι δε θέλουν να το ρισκάρουν. Τέλος είναι βέβαιοι οι έλεγχοι και στην επιστροφή.

Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι οι Έλληνες δεν υπακούν στα μέτρα, αλλά μένουν σπίτι για να μην κολλήσουν ή μεταδώσουν τον ιό. Η ατομική ευθύνη που οδηγεί σ’ αυτή τη συμπεριφορά, θα μας οδηγήσει και στην αντίστοιχη υπεύθυνη στάση τη Μεγάλη Βδομάδα και τις μέρες του Πάσχα. Στοιχηματίζω ότι δεν θα επιβληθεί ούτε ένα 300σαρι με αφαίρεση πινακίδων».