ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση για το λεμόνι στη χώρα μας αυτή την περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα με βιταμίνη C, λόγω του κορονοϊού. Η Τουρκία φέρεται πως απαγόρευσε τις εξαγωγές λεμονιών έως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στην Ελλάδα τώρα, στο νομό Λακωνίας η συγκομιδή στα λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, η παραγωγή σε όγκο ήταν μειωμένη και τώρα έχουν μείνει για μάζεμα κάποιες ποικιλίες εφτάκιλες, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για λεμόνι, όπως και την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου παραδοσιακά. Οι δε τιμές παραγωγού φτάνουν στα Ιντερντονάτο το 1 ευρώ το κιλό».

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί λεμονιού

Στο νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Αίγιο, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Κώστας Δεληγιάννης η φετινή ήταν από τις καλύτερες για το ντόπιο λεμόνι, τόσο από άποψη ζήτησης, όσο και εμπορικών τιμών. Τα Ιντερντονάτο έχουν πλέον τελειώσει, οι τιμές τους ξεκίνησαν από τα 60 λεπτά, ανέβηκαν κι άλλο μετά και τωρά τα Μαγληνό πιάνουν έως και 90 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ έχουν περιοριστεί και οι εισαγωγές λόγω και του κορονοϊού.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαγωγές με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 28/3 - 3/4/2020, ήταν όσον αφορά στα λεμόνια 8.681 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.327 τόνων.

Στα 40 λεπτά το κιλό οι τιμές παραγωγού των Βαλέντσια

Πολύ καλή η πορεία των τιμών στα πορτοκάλια Βαλέντσια, που κεφαλαιοποιούν την ζήτηση για βιταμινούχους φρέσκους χυμούς εν μέσω κορονοϊού.
Εδώ και αρκετό καιρό, όταν ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στην ΕΕ είχαμε αναφέρει την σοβαρή πιθανότητα οι καταναλωτές να στραφούν σε βιταμινούχους φρέσκους χυμούς και βρώσιμα φρούτα, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό η ζήτηση να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σύμφωνα με αγρότες και συνεταιριστές με τους οποίους μιλήσαμε ένας άλλος παράγοντας που βοηθά τους Έλληνες παραγωγούς, είναι και οι μειωμένες σοδειές σε Αίγυπτο και Ισπανία φέτος, γεγονός που έχει στρέψει τις μεγάλες χώρες της ΕΕ για αγορές στην Ελλάδα, από όπου οι εξαγωγές γίνονται κανονικότατα.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Αλαφοδήμος, παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία, οι κοπές συνεχίζονται κανονικά, υπάρχει καλή ποιότητα και ανάλογα με αυτή η τιμή παραγωγού, για καθαρά λεφτά στο χέρι, είναι ανάλογα την ποιότητα από 16-32 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν 20 λεπτά. Στο Αγρίνιο, τα πρώτα βιολογικά έφυγαν στα 26 λεπτά το κιλό αλλά αρκετό καιρό πριν, όπως μας είπε ο Διονύσης Οικονόμου, ενώ στη Στράτο οι τιμές τώρα παραγωγού κυμαίνονται έως τα 22 λεπτά ανά κιλό, με τις ποιότητες να είναι καλές και εδώ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε υψηλά standards οι ποιότητες φέτος στα Βαλέντσια

Στην Ηλεία όπως μας είπε ο Απόστολος Χιόνας δεν υπάρχουν πολλά περιβόλια με Βαλέντσια, αλλά με δεδομένες τις υψηλές τιμές που έφυγαν και οι υπόλοιπες ποικιλίες, έτσι συνέβη και για τα Βαλέντσια.
Στο νομό Λακωνίας πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν κοπές και στα 40 λεπτά το κιλό, με την παραγωγή να είναι μεγαλύτερη σε όγκο από πέρσι, οπότε οι τιμές είχαν εκκινήσει από τα 20 λεπτά καθαρά στον παραγωγό. Φέτος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», οι τιμές ξεκίνησαν από τα 20 λεπτά, μετά πήγαν στα 25, εν συνεχεία ανέβηκαν στα 30 και τώρα είναι στα 40 λεπτά. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Μπλέτα η ζήτηση από το εξωτερικό και η διάθεση να πληρώσουν σε υψηλές τιμές μαίνονται, ενώ οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και τα συσκευαστήρια στην χώρα μας επίσης δουλεύουν ασταμάτητα.
Ανοδικές όπως αναμένονταν είναι και οι τιμές για τον καταναλωτή στο Βαλέντσια στην Ελλάδα, που πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 50 λεπτά, ενώ φέτος είναι γύρω στο 1 ευρώ ίσως και παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Μπλέτας.