ΛΑΚΩΝΙΑ. Mε καταγωγή από Άγιο Νικόλαο – Κόκκινα Λουριά Μάνης και καριέρα στο Hollywood. Σήμερα κομίζει μια πρόταση για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ο Νικόλαος Γεώργιος Τζανετάκος

Ο Billy Zane, τον οποίο όλοι θυμόμαστε από τη συμμετοχή του στον «Τιτανικό έχει παίξει σε περισσότερες από 120 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όμως είναι πιο γνωστός ως ο «κακός» του Τιτανικού, αφού στη διασημότερη ταινία όλων των εποχών, υποδύθηκε τον σνομπ εκατομμυριούχο Καλ Χόκλι.

Έχει καταγωγή από τον Νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα από τα ορεινά χωριά της Μάνης. Είναι Έλληνας τρίτης γενιάς μεγαλωμένος με τα ελληνικά και ορθόδοξα ήθη και έθιμα. Είναι 54 ετών, έχει ύψος 1.84 παντρεμένος με τρία παιδιά.
Μιλά αρκετά και καταλαβαίνει τα ελληνικά. Έχει γεννηθεί στο Ιλλινόις, στο Σικάγο και είναι γιος του Ουίλιαμ και της Θάλειας Τζανετάκου που κατάγονται από τον Άγιο Νικόλαο Σμύνους. Έχει μία ακόμα αδελφή την Ελίζαμπεθ, η οποία είναι και αυτή ηθοποιός.
Πρόσφατα βρέθηκε στη Σπάρτη ως λαμπαδηδρόμος στην διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας. Στην τελετή αφής ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος…

Μάλλον όμως η Σπάρτη δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τον άνθρωπό της. Γιατί αυτός είναι ο άνθρωπος της πόλης, της Πελοποννήσου αλλά και της χώρας τόσο στο Κινηματογραφικό στερέωμα όσο και στο προηγμένο επιχειρείν της Αμερικής. Η Σπάρτη έπρεπε να είναι «δεμένη» πάνω του. Η κρίση του κορωνοϊού κάποτε τα κλείσει τον κύκλο της. Θα είναι ώρα για επανεκκίνηση... Για ριζικές αλλαγές νοοτροπίας και προσανατολισμού.

Θέλει να φέρει επενδύσεις έως 100 εκατ. δολαρίων σε start ups

Ο Μπίλι Ζέιν θέλει να φέρει τη Silicon Valley στην Αθήνα. Τον τελευταίο καιρό ο αστέρας της μεγάλης οθόνης έχει αναλάβει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Ως ένας εκ των βασικών συντελεστών του επενδυτικού συνεδρίου Global Ventures Summit προσπαθεί να φέρει τη Silicon Valley και το Χόλυγουντ πιο κοντά στον υπόλοιπο κόσμο. Θέλει να φέρει στην Ελλάδα επενδύσεις έως και 100 εκατ. δολαρίων στο ελληνικό οικοσύστημα start ups.

Ο Μπίλι Ζέιν βρέθηκε στην Ελλάδα, αφού υπήρξε το τιμώμενο πρόσωπο στην 4η Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Είχε μία πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησαν την ιδέα της διοργάνωσης του Global Ventures Summit στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Άχμεντ Σαμπάνα, ιδρυτή του Global Ventures Summit, εάν το συνέδριο υλοποιηθεί με επιτυχία στην Ελλάδα, τους επόμενους 24 μήνες θα διατεθούν κεφάλαια από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων σε διάφορα projects μεταξύ venture capitals, επιχειρήσεων, επενδυτών και start ups «Είναι ζήτημα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας. Νιώθω πολύ Έλληνας. Είμαι Έλληνας πολίτης και έχω ελληνικό διαβατήριο», εξήγησε ο Ζέιν σε έλληνα δημοσιογράφο.

Σήμερα, ο Ζέιν ζει έξω από το Δυτικό Χόλυγουντ, όμως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι η χώρα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα start ups, το οποίο θα μπορούσε να ωφεληθεί ουσιαστικά από τη διοργάνωση του Global Ventures Summit. Το συγκεκριμένο συνέδριο, που τα τελευταία χρόνια «ταξίδεψε» στο Λος Άντζελες, το Μπαλί, το Μέξικο Σίτι, το Ντουμπάι, την Τζακάρτα, το Ριάντ, την Γκουανταλαχάρα και το Λουξεμβούργο, φέρνει κοντά start ups που αναζητούν χρηματοδότηση με μεγάλα ονόματα του venture capital, όπως τα Pritzker Group, Sequoia, Wavemaker, M12 (πρόκειται για το venture capital της Microsoft), Andreessen Horowitz, Softbank και Kleiner Perkins.

«Ενώ στα περισσότερα συνέδρια οι συμμετέχοντες φεύγουν με τίποτα περισσότερο από μερικές φωτογραφίες και κάποιες δεκάδες emails, στο GVS γίνονται πραγματικά επενδύσεις», εξηγεί ο Ζέιν, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο, μέσω του GVS επενδύθηκαν κεφάλαια 25 εκατ. δολαρίων σε 9 start up εταιρείες. Μάλιστα, τόσο στο Global Ventures Summit όσο και στο Silicon Valley Institute of Technology, που διοργανώνεται από την ίδια εταιρεία, έχουν συμμετάσχει και μερικές ελληνικές επιχειρήσεις.

«Φέρνοντας τα Global Venture Summits στην Ευρώπη, βοηθάμε να ξεκλειδώσουμε σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις start ups που εδρεύουν στην Ευρώπη και στο Λουξεμβούργο από κορυφαίες εταιρείες venture capital, καθώς και να συνδεθεί η ευρωπαϊκή καινοτομία – συμπεριλαμβανομένου και του τομέα του fintech - με τη Silicon Valley, η οποία είναι το κορυφαίο κέντρο venture capital του κόσμου», εξηγούν οι συνεργάτες του Μανιάτη επιχειρηματία.

«Οι καλές ιδέες δεν βγαίνουν μόνο μέσα από τη Silicon Valley», είναι το μότο του Global Ventures Summit, ενώ σκοπός του είναι να δώσει σε start ups που εδρεύουν σε αγορές υψηλής ανάπτυξης, την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε funds της Silicon Valley, στα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν πρόσβαση. Οι συζητήσεις για την έλευση του συνεδρίου στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και έχουν ορίζοντα 1-2 χρόνων, ξεκαθαρίζει ο Μπίλι Ζέιν.

Ο Ζέιν δεν εγκαταλείπει και την υποκριτική. Αυτό τον καιρό ασχολείται με την παραγωγή της ταινίας «Waltzing with Brando», στην οποία και πρωταγωνιστεί, υποδυόμενος τον Μάρλον Μπράντο.