ΕΛΛΑΔΑ. Με αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερώσεις διαμορφώνεται μέρα – μέρα, βήμα – βήμα, το πλαίσιο της ζωής μας. Οι κανόνες και οι συνθήκες που η ελληνική κοινωνία θα ζήσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ήδη η Ευρώπη εστιάζει στο κατόρθωμα της Ελλάδας να έχει ε΄γκαιρα αντιδράσει και να μετράει λίγες συνέπειες σε σύγκριση και αναλογικά με άλλες χώρες, είτε γειτονικές, είτε πιο προηγμένες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίονεται να αντέχει την πίεση και σε αυτή την προσπάθεια ο καλύτερος σύμμαχος είναι ο πολίτης που συμμορφώνεται, παρακολουθεί την ενημέρωση και διαμορφώνει την ζωή του ανάλογα.

Με κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης να εξαιρεί τα τοπικά ΜΜΕ από την διοχέτευση της προβολής και της πληροφορίας (!) ο τοπικός τύπος είναι στις επάλξεις και συμβάλει, ίσως καταλυτικά, τόσο στην ενημέρωση όσο καις την ψυχραιμία της κοινωνίας.

Ο τοπικός τύπος συνήθως είναι αυτός που «επιστρέφει» στην Κυβέρνηση στρεβλώσεςι, σφάλματα, υπερβολές και κυρίως ασάφειες για τα πράγματα.

Σήμερα λοιπόν γίνεται σαφές ότι:

Χρήση μάσκας και γαντιών

Η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή της χώρας δεν συνιστά την γενικευμένη χρήση προστατευτικής μάσκας διότι δεν είναι αυτή το πρώτιστό μέτρο προφύλαξης. Τήρηση των αποστάσεων, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, παραμονή στο σπίτι είναι τα βασικά. Ομοίως η χρήση γαντιών μιάς χρήσεως συχνά είναι παγίδα που οδηγεί τον χρήστη τους σε χαλάρωση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση αφού αυτό που προέχει δεν είναι να φοράμε γάντια και να δρούμε ανεξέλεγκτα αλλά να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι πολίτες που φορούν μάσκα και γάντια είναι πιο χαλαρή στην τήρηση των αποστάσεων ακόμα και στην απόθεση των υλικών αυτών όπως και στην απολύμανση στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι κατά μ.ο. κάθε άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του έως και 23 φορές την ώρα.

Λειτουργία Εκκλησιών

Από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας έγινε σαφές ότι οι Εκκλησίες όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και την Λαμπρή θα παραμείνουν απολύτως κλειστές για τους πιστούς. Οι Ιερές Ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών με την παρουσία ενός ιεράς, ενός διάκου, ενός ψάλτη κι ενός ακόμα ατόμου που θα έχει εργασία. Απαγορεύεται οι Εκκλησίες να ανοίξουν οποιαδήποτε ημέρα και οποιαδήποτε ώρα για κανέναν πιστό. Επίσης η μετακίνηση πολίτη με αιτιολογία και προορισμό την εκκλησία δεν υφίσταται και δεν δικαιολογείται. Η σύγχυση δημιουργήθηκε από ενημέρωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αναφερόταν στην ανάγκη να παραμένουν ανοικτές οι εκκλησίες επι δίωρο μετα τις ακολουθίες. Αυτό αφορά την ανάγκη για τέλεση εργασιών σε αυτές και προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα. Κακώς είδε το φώς της δημοσιότητας. Επίσης συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση όταν τίθεται η ερώτηση: Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς; και η απάντηση που δίνετε είναι: Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές αλλά όχι για τους πιστούς… Πιο ευθύς και σαφής λόγος θα ωφελούσε κάθε πλευρά. Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.

Έξοδος στην Επαρχία

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στα μέτρα και στους περιορισμούς και κανείς δεν μπορεί να κινείται από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια λόγω Πάσχα. Δεν υπάρχει ούτε ένα όχημα που να κινείται είτε σε νέες είτε σε παλαιές εθνικές οδούς που να μην ελέγχεται τόσο στην πληρότητα της αιτιολόγησης κίνησής του όσο και στην πληρότητα του οχήματος. Οι αστυνομικοί συχνά ελέγχουν και το εσωτερικό των οχημάτων. Οι έλεγχοι από την Μεγάλη Δευτέρα θα είναι ασφυκτικοί και απολύτως εφαρμόσιμες οι διατάξεις και οι κανόνες.

Πανελλαδικές εξετάσεις

Ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων δεν έχει οριστεί ακόμα. Απ ότι φαίνεται τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. Ωστόσο σήμερα δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδεία η ύλη πάνω στην οποία θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η μείωση της ύλης κυμαίνεται από 25% έως 30% σε όλα τα μαθήματα εκτός από δύο. Λεπτομέρειες έχουν ανακοινωθεί στην σελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαψεύδει πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα, εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών.

Η Υπουργική Απόφαση για τα ΓΕΛ σε μορφή pdf

Η Υπουργική Απόφαση για τα ΕΠΑΛ σε μορφή pdf