ΣΠΑΡΤΗ. Είναι βέβαιον ότι αν την ρωτούσες θα διευκρίνιζε ότι δεν κατάγεται από την Σπάρτη αλλά από το Ξηροκάμπι Σπάρτης. Ένα χωριό που κάποτε γνώριζε άνθιση πολιτιστική, παραγωγική και ιδεολογική… Η Έλενα Λάσκαρη ανήκει στην γενιά των παιδιών που έφυγαν από την Σπάρτη μπολιασμένα με την προσδοκία να γίνουν δημοσιογράφοι. Ηθικός αυτουργός ο Σταύρος Ψηλακάκος, ιδιοκτήτης, τότε, του Ράδιο Σπάρτη και του Σπάρτη tv.
Ωστόσο τα εφηβικά όνειρα της Έλενας Λάσκαρη δεν είχαν σχέση με την σχετικότητα της οικονομίας αφού ήθελε να γίνει φυσικός.
Η περιζήτητη, σήμερα δημοσιογράφος των οικονομικών, όπως η ίδια λέει, λάτρευε τη φυσικοχημεία. Μάλλον νόμιζε εσφαλμένα ότι είναι ο χώρος του αφού όταν γνώρισε τον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου, αφέθηκε άνευ όρων…
Ήταν η εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας, που όσοι εργάζονταν ή συνεργάζονταν με το ραδιόφωνο έδιναν χρόνο, ψυχή χωρίς υλική ανταπόδοση παρά μόνον αυτή της «απογείωσης» τους σε ένα μοναδικό κόσμο.
«Όταν μαθήτρια της τρίτης γυμνασίου, με προσέλαβαν στο «Ράδιο Σπάρτη» για να κάνω κάθε Παρασκευή 7-8 το βράδυ την εκπομπή «Νότες που χορεύουν» (να λείπουν τα σχόλια) ήταν κάπου... κοντά στο ΄90 – η φυσική πήγε γρήγορα περίπατο. Ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Και δεν το μετάνιωσα…»

Αεικίνητη, ρωτούσε για πολλά και ήθελε να είναι αυτόπτης μάρτυρας, με πλατύ χαμόγελο, οξυδερκής, έδειχνε από την πρώτη στιγμή ότι ξέρει να περιμένει, να επιλέγει και να διεκδικεί.
Στην Αθήνα, με σκληρή εργασία δίπλα στους «αστέρες» του οικονομικού ρεπορτάζ, έμαθε πως λειτουργεί το σύστημα, χωρίς να βιάζεται… Πολύ δουλειά χωρίς καν την υπογραφή της και αντοχές που μόνο μια τρίτεκνη μητέρα μπορεί να έχει.

Σήμερα την απολαμβάνουμε στο Σκαϊ τόσο στο δελτίο ειδήσεων για το οικονομικό ρεπορτάζ όσο και σε εκπομπές επικαιρότητας. Και λέμε την απολαμβάνουμε γιατί είναι λακωνική, ακριβής, μετρημένη, περιεκτική, εύστοχη, πανέτοιμη, επίκαιρη και ρεπόρτερ. Δεν διακοσμεί το πλατό, κοσμεί το πλατό.
Έτσι εξηγείται γιατί έγινε θέμα η μη μετάβασή της στο νέο Mega και η προσχώρησή της στον Σκάϊ. Κομίζει τέτοια θετικότητα και τόσο μέτρο που σίγουρα ο Σκάϊ έχει ωφεληθεί από την συνεργασία…
Έτσι λοιπόν, η Έλενα Λάσκαρη, αποχωρώντας από τα ΝΕΑ και την επιρροή Μαρινάκη έρχεται να προσδώσει στον Σκάϊ μια σεμνή αλλά στιβαρή υπογραφή.

Της ευχόμαστε να πορευθεί έτσι και μέσα από τη φυσικοχημεία στη σχέση, το τελικό όφελος να είναι για τον τηλεθεατή, άρα για όλους.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια μεταγραφή που «δεν έτυχε αλλά πέτυχε» οφείλουν άπαντες οι μέντορες να σεβαστούν και να αξιοποιήσουν την Έλενα δίνοντας χώρο και χρόνο, που φαίνεται ότι ξέρει να αξιοποιεί και να σέβεται…

Συνεργάτες από την δεκαετία του 1990, από την νότια πατρίδα Σπάρτη και Φάριδα της ευχόμαστε να είναι ευτυχής από την άσκηση του λειτουργήματός της. Άλλωστε δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ που ενηλικιώθηκε στα χρόνια της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης μπορεί να διακρίνει πλέον πότε πρέπει να «λειτουργεί» και πότε να κάνει «καριέρα».