ΕΛΛΑΔΑ. Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας – ΑΚΚΕΛ επισημαίνει σχετικά με την μείωση της τιμής του οβελία:
«Στην Ελλάδα, όπου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για το 2018 ήταν 34,5% και οι εισαγωγές τροφίμων ξεπερνάνε τα 5,5 δις ευρώ ετησίως, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα ύφεσης.
Το θέμα είναι με ποιες πολιτικές αντιπαλεύεις αυτό το φαινόμενο; Οι επιλογές δύο ή επιδοτείς γενναία και δημιουργείς προϊόντα ποιότητας ή με το τσεκούρι μειώνεις τις τιμές των παραγωγών ώστε το εγχώριο προϊόν να είναι φθηνότερο από το εισαγώμενο άρα ελκυστικότερο στον καταναλωτή. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκφράζει την δεύτερη επιλογή χωρίς όμως να σκεφτούν τις επιπτώσεις αυτής στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ο οποίος έως τώρα μόνο αρνητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία του στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, με σθένος προσπαθεί να ανακόψει τις εισαγωγές, που φυσικά αν αυτό γινόταν με σχεδιασμό και με πρόνοια για τους Έλληνες παραγωγούς θα ήταν ότι καλύτερο για τον Ελληνικό αγροτικό κόσμο. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ με τους Άδωνι και Βορίδη χωρίς καν να ιδρώσει το αυτί τους φρόντισαν να διαλύσουν τις τιμές των παραγωγών, ώστε το Ελληνικό αρνί ή κατσικάκι να είναι κατά πολύ φθηνότερο από το αντίστοιχο Ρουμάνικο ή Βουλγάρικο, αυτή είναι η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού και του άκρατου καπιταλισμού, ή η αυτορύθμιση των αγορών που έλεγε η Θάτσερ».

Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Β. Τσιοπανίδης χαρακτηριστικά για το θέμα γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook :

«Η πτώση των τιμών στα αμνοερίφια ήταν οργανωμένο σχέδιο της ΝΔ εδώ και καιρό, είναι απλώς η γνωστή (απάνθρωπη πάντα) νεοφιλελεύθερη θεωρία: εάν οι εγχώριες τιμές πέσουν, δεν θα υπάρξει ανάγκη εισαγωγών. Η αυτορύθμιση της αγοράς που έλεγε και η Θάτσερ. Δεν μου είναι όμως πρόχειρο τι λέει η ίδια θεωρία για τους κτηνοτρόφους που θα τα παρατήσουν, για τα κοπάδια που από ασιτία θα ψοφάνε ή θα γίνονται μη παραγωγικά από την πείνα, για το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε ένα εξαγώγιμο προϊόν όπως η φέτα, τι θα γίνει σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση με τον κλάδο της κτηνοτροφίας λαβωμένο από την άθλια αδιαφορία των πρώην ακροδεξιών και νυν φιλελεύθερων Άδωνι και Βορίδη; Αλλά ποιος νοιάζεται; αυτοί φρόντισαν να ποδηγετήσουν το συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα των κτηνοτρόφων μέσω κομματικών μηχανισμών ώστε να μην υπάρχει καμία φωνή διαμαρτυρίας».