ΛΑΚΩΝΙΑ. Επι ένα τουλάχιστον χρόνο στον Λακωνικό κόλπο έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 caretta caretta νεκρές. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία φέρουν τραύματα στο κεφάλι ή το σώμα. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις την ταφή τους έχει αναλάβει το Λιμενικό, συνεπώς έχει στοιχεία γα το ποσοτικό και ποιοτικό μέγεθος αυτής της κατάστασης. Σπάνια κάποια τραυματισμένη χελώνα επιβιώνει με τις φροντίδες των φορεών που τις προστατεύουν όπως τοπικοί σύλλογοι και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Τι συμβαίνει; Γιατί στη Λακωνία παρατηρούνται τόσες νεκρές χελώνες; Υπάρχει εξήγηση; Είναι τόσος ο πληθυσμός που να δικαιολογείται η θνησιμότητα;

Σε δύο - τρείς μήνες αναμένονται πίσω στον Λακωνικό εκατοντάδες caretta caretta για να γεννήσουν τα αυγά τους στις αμμουδερές παραλίες, από τα Βάτικα έως την Μάνη. Θα πρέπει κάθε αρμόδια αρχή να προετοιμαστεί ώστε να μην θρηνήσουμε εκατόμβη. Να σημειωθεί ότι είναι είδος προστατευόμενο. Τα δεκάδες χελωνάκια που γεννά κάθε caretta caretta δεν επιβιώνουν όλα. Ωστόσο είναι βέβαιον ότι όσα επιβιώσουν, όταν ενηλικιωθούν, θα επιστρέψουν και αυτά στις παραλίες που γεννήθηκαν.

Σύμφωνα με το δελτίο του Λιμενικού μία θαλάσσια χελώνα του είδους caretta caretta εντοπίστηκε νεκρή, τις πρωινές ώρες σήμερα 8/4/20, από τη Λιμενική Αρχή Γυθείου στην περιοχή της παραλίας Κυανής Ακτής Ἐλους Δήμου Ευρώτα.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.