Παγκόσμια Μέρα Υγείας

ΣΠΑΡΤΗ. Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 7 Απριλίου συμβολική κινητοποίηση φορέων του Νομού Λακωνίας έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, μετά από το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Στο Νοσοκομείο υποδέχτηκε τους φορείς ο Βουνάσης Αλέκος Γιατρός Ακτινολόγος μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σπάρτης.
Απο τους φορείς ήταν ο Σαραντόπουλος Βασίλης Προεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Λακωνίας ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, ο Στάθης Σταθόπουλος Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων Λακωνίας ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, ο Κυριακάκης Γιώργος μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σπάρτης, ο Αρφάνης Δημήτρης μέλος του ΔΣ του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Λακωνίας, ο Ασπιώτης Χρήστος αντιπρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λακωνίας και ο Βρουλίτης Βασίλης γραμματέας της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων περιφέρειας Πελοποννήσου


Σαραντόπουλος Βασίλης, Προεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Λακωνίας ΙΚΑ-ΕΦΚΑ

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία, Σπάμε τη Σιωπή και δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για την υγεία του λαού. Επιλέγουμε να ενωθούμε με τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη στα νοσοκομεία, τους ήρωες, όπως λένε, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας, με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και αυτούς που μένουν στο σπίτι αλλά δεν σιωπούν.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, το σωματείο μας, και πριν ακόμη ληφθούν τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση ανέστειλε τις δραστηριότητες του και κάλεσε τους συνταξιούχους να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεν έμεινε όμως σιωπηλό, επικοινωνεί με τα μέλη του είτε τηλεφωνικά είτα μέσω ιντερνέτ ή για να δώσει κουράγιο είτε να βοηθήσει τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που έχουν οποιανδήποτε ανάγκη στήνοντας ένα δίκτυο αλληλεγγύης και θέλω να σας πώ ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.
Έτσι και σήμερα με αυτή την συμβολική πράξη, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα στα πλαίσια της λεγόμενης ατομικής ευθύνης θέλουμε να αναδείξουμε την υποκρισία όλων αυτών που κυβέρνησαν και προώθησαν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έφεραν αυτό το ξεχαρβάλωμα στην υγεία. Επιλέγουμε να πολεμήσουμε αυτούς που αναδεικνύουν τις δικές μας ευθύνες για να κρύψουν τις δικές τους.
Για μας ατομική ευθύνη είναι ο συλλογικός αγώνας. Γιατί ο συλλογικός αγώνα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.

Αρφάνης Δημήτρης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ι.Υ. νομού Λακωνίας

Oνομάζομαι Αρφάνης Δημήtρης μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ι.Υ. νομού Λακωνίας εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Αγωνιστική Συσπείρωση Ι.Υ. που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Μέρα πανελλαδικής δράσεις για την υγεία η σημερινή και εμείς δεν συμμετέχουμε απλώς για να εκφράσουμε την αυτονόητη στήριξή μας στους μαχόμενους υγειονομικούς χωρίς τα απαραίτητα όπλα , δεν συμμετέχουμε μόνο για να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, ούτε απλώς να αναδείξουμε τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας και τη γύμνια του καθώς το διαπίστωσε όλος ο κόσμος, με τον πιο τραγικό τρόπο έχοντας αφήσει το κοινωνικό αγαθό της υγείας ,χρόνια τώρα, στο έλεος των αγορών και του κέρδους.
Επιδιώκουμε και μέσω της συμβολικής αυτής κινητοποίησης να απευθυνθούμε πλατιά στον εργαζόμενο λαό του ιδιωτικού τομέα της περιοχής μας να μην μείνει κανείς μόνος του, να μην βάλουν ούτε λεπτό τα δικαιώματα τους σε καραντίνα υπό την πίεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να μην δεχτούν να πληρώσει ξανά την κρίση.
Τους καλούμε να απευθυνθούν στο σωματείο και να το νιώσουν αποκούμπι τους, όσο κι αν αυτό με ευθύνη της πλειοψηφούσα παράταξης είναι ανενεργό και μακριά από τις ανάγκες μας, να καταγγείλουν παραβάσεις της εργοδοσίας, να απαιτήσουμε από κοινού μέτρα προφύλαξης σε χώρους δουλειάς με βάση τις οδηγίες , όπως στα σουπερ μαρκετ και σε μεγάλα συσκευαστήρια που στο βωμό του κέρδους παραμένουν τα ελλιπή μέτρα, απολύετε κόσμος, δεν δίνεται η άδεια ειδικού σκοπού είτε σε ευπαθείς ομάδες είτε σε γονείς που δεν έχουν ποιος να προσέχει τα παιδιά τους, έχουμε μη καταβολή δεδουλευμένων 5 και 6 μηνών ακόμα και τώρα στις δύσκολες συνθήκες που περνά η κάθε οικογένεια, με αναστολές λειτουργίας, εκ περιτροπής εργασία κ.α
Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες δεν μένουμε σιωπηλοί και δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα


Ασπιώτης Χρήστος, αντιπρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λακωνίας

Η έξαρση της πανδημίας μας βρίσκει εκτεθειμένους ,καθώς συνεχίζουμε τις εργασίες μας στα χωραφια και τους στάβλους. Στα παλιά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, όπως οι χαμηλές τιμές της ελιάς και του ελαιολάδου προστίθενται νέα. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας και ιδιαίτερα των πιο ευπαθών προϊόντων δεν απορροφάταται, λόγω περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών , με αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται . Οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές π.χ. στο χωράφι η ντομάτα πουλιέται 0,2 € και στο ράφι των σουπερ μαρκετ ξεπερνάει το 1,5 €. Στο γάλα και ιδίως στο αιγοπρόβειο κρέας ενόψει Πάσχα οι βιομήχανοι κερδοσκοπούν ασύστολα , εκβιάζοντας τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αμνοερίφια με 4€ το κιλό ενώ το κόστος παραγωγής είναι 5 € το κιλό. Κι ενώ για εμάς δεν λαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης από την κυβέρνηση , πληρώνουν αδρά και στηρίζουν το κεφάλαιο, όπως τα διόδια του ΜΟΡΕΑ που θα χρηματοδοτηθούν με 11 ζεστά εκατομμύρια! Εμείς , λοιπόν απαιτούμε :
Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
Εφοδιασμό όλων στις λαϊκές αγορές με μάσκες , γάντια, αντισηπτικά με ευθύνη της περιφέρειας
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο τετράμηνο
Να υπάρξει αποζημίωση και κάλυψη χαμένου εισοδήματος για προϊόντα που επλήγησαν εν μέσω πανδημίας
Κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Νομού Λακωνίας και των φορέων που συντόνισαν τη δράση τους κλείνει ως εξής: «Ολοι οι κλάδοι μαζί παλεύουμε για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες μας. Δεν εφησυχάζουμε, δε φιμωνόμαστε πίσω από τις μάσκες. Μένουμε δυνατοί!»