ΚΟΣΜΟΣ. Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (όπως και όλο το 2020) είναι αφιερωμένη στις νοσοκόμες και τις μαίες και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στην διατήρηση της παγκόσμιας υγείας. Ο ΠΟΥ μας υπενθυμίζει ότι οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19. Παρέχουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, καθοδηγούν τον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών και συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες. Πολύ απλά, χωρίς τους νοσηλευτές, δεν θα υπήρχε απάντηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ , στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
  • Σήμερα οι νεκροί απο τον κορωνοϊό στον πλανήτη είναι 75.000

Ο κορωνοιός ήρθε να αποδείξει ότι ένα Παγκόσμιο Σύστημα Υγείας δεν είχε προβλέψει τα στοιχειώδη: Πως θα εφοδιάσει εγκαίρως τους υγειονομικούς εργαζόμενους και μάσκες και γάντια σε μια περίπτωση Πανδημίας…

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Η Υγεία όταν απομονώσεις την φιλότιμη προσπάθεια των εργαζόμενων κάθε βαθμίδας είναι απογυμνωμένη. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου τα Νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και τα Αγροτικά Ιατρεία υποβαθμίζονται. Με εξαίρεση την προοπτική που υπάρχει σε Σπάρτη (Ιδρυμα Νιάρχος) και Τρίπολη (Ομογένεια) στις άλλες δομές χρειάζεται γενναία στήριξη.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τονίζει στις 6/4 ότι «αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την κατάσταση στον τομέα υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».
Οπως υπογράμμισε «οι αδυναμίες και οι ελλείψεις που υφίστανται καθιστούν υποχρεωτικό ένα μεγάλο τμήμα κατοίκων της Περιφέρειάς μας, με σοβαρά προβλήματα υγείας, να μεταφέρεται στην Πάτρα ή στην Αθήνα» και πρόσθεσε:
«Ως Περιφέρεια θα διαθέσουμε από το ΕΣΠΑ - και άλλα προγράμματα -, περί τα 20.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τομέα υγείας και θα προχωρήσουμε σύντομα σε ενέργειες οι οποίες θα καταδείξουν ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του συστήματος περίθαλψης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες».

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο «καταβάλλεται, σε καθημερινή βάση, σημαντική δαπάνη για αγορά ειδών που ζητούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ειδών ορισμένα από τα οποία, δυστυχώς, δεν βρίσκονται εύκολα. Με το τέλος αυτής της περιπέτειας θα δοθεί πλήρης απολογισμός από την Περιφέρεια, των δαπανών και των υλικών».

Ο Πετράκος ζήτησε επιπλέον κονδύλια

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος στη σημερινή (Δευτέρα 6/4/2020) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρότεινε να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πρόταση για νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, ώστε πέραν των 590.000 ευρώ (390000 +200000) που έχει ήδη αποφασιστεί, να διατεθούν και επιπλέον κονδύλια στα Νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες υγείας της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει η Περιφέρεια ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Καθότι είναι γνωστό ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ελλείψεις πολλές.

Με τη πρόταση αυτή του Θ. Πετράκου συμφωνήσαν τα μέλη της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος κ. Χρ. Λαμπρόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει περαιτέρω τις μονάδες υγείας.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο αναφοράς

Ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια - κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο -, σχετικά με το αίτημα για χαρακτηρισμό του εν λόγω νοσηλευτικού ιδρύματος ως «νοσοκομείου αναφοράς» είπε:
«Ανεξάρτητα από τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων ο οποίος δεν δικαιολογεί σήμερα κέντρο αναφοράς, έπρεπε να είχε υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία με εξοπλισμό και μέσα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων - και υπήρχε φόβος για πολλά».

Φορείς και Συλλογικότητες σήμερα τάσσονται στο πλευρό των νοσηλευτών και ιατρών στη μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. Ωστόσο οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αναλώσιμα, μηχανήματα, θαλάμους, κλίνες, ΜΕΘ αλλά και τα κενά έμπειρου και τοποθετημένου προσωπικού έρχονται να καταδείξουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ελληνική πολιτεία, επι σειρά δεκαετιών, δεν κατόρθωσε να δώσει πόρους, κίνητρα και κατευθύνσεις για το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφαλή εργασία των εργαζόμενων και στην υγεία των πολιτών.

Κάποιοι ελπίζουν ότι η κρίση της Πανδημίας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ριζικές βελτιώσεις.
Στην Ελλάδα όμως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ούτε για τα απολύτως αυτονόητα. Δραματικό παράδειγμα η εκατόμβη στο Μάτι. Παρ’ όλη την καταστροφή η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν πέρασε σε νέα εποχή…