ΣΚΑΛΑ. H Παράταξη «Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα» ζητά άμεση σύγκλιση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη απόφασης σε πρόσθετα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των Δημοτών του Ευρώτα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Παράταξης επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο και στις συνθήκες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης λόγω το κορωνοϊού (COVIT – 19), προσπαθεί να συμβάλει θετικά στο μέτρο των δυνάμεων που έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι διατηρώντας ήπιο και συναινετικό κλίμα.

«Αυτή η στάση όμως δεν σημαίνει απραξία, αφωνία και αναμονή μόνο στις κυβερνητικές επιλογές των όποιων μέτρων ανακούφισης των πολιτών.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι όργανο προγραμματισμού, αλλά και διεκδίκησης αιτημάτων απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το Σύνταγμα και το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.
Συνεπώς με προτασιακό λόγο τεκμηριωμένο θεσμικά και οικονομικά μετρήσιμο από τον Προϋπολογισμό του 2020 προτείνουμε:

1.Επιχορήγηση για δωρεάν tablets στους μαθητές.

2. Απόφαση σχετικά με την λήψη ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ οικονομικών μέτρων στήριξης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού COVID – 19 –Απαλλαγές τελών.

3. Ψήφισμα για κατοχύρωση του Έκτακτου επιδόματος και στου υπαλλήλους των Ο.Τ.Α και Μονιμοποιήσεις Υπαλλήλων.»

Καλούν τις δημοτικές Παρατάξεις σε άμεση σύγκλιση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων που καταθέτουμε, χωρίς να αποκλείουμε και οτιδήποτε άλλο προωθεί το καλό των δημοτών στις δύσκολες συνθήκες από την υγειονομική κρίση του φονικού κορωνοϊού (COVID – 19).

«Στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν απαιτούνται έκτακτες και κρίσιμες αποφάσεις για να είναι χρήσιμες στους συνδημότες μας που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή κρίση υγείας και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Ειδικότερα προτείναμε:

1. Δωρεάν tablets για την Τηλε-εκπαίδευση , ώστε οι μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς οικογένειες να διατηρήσουν την επαφή τους με τα μαθήματα τους, να προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία και να καλυφθεί κατά το δυνατόν η σχολική ύλη, όπως προβλέπεται από το ΥΠΕΠΘ. Μέσω των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έκτακτη επιχορήγηση και με την βοήθεια των Διευθυντών των Σχολείων να καταγραφούν οι έχοντες ανάγκη και να τους δοθούν tablets για να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Το ύψος της δαπάνης θα καλυφθεί από έκτακτη επιχορήγηση των δύο Σχολικών Επιτροπών και θα βαρύνει τον κωδικό της επιχορήγησης των Πολιτιστικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων.

2. Λήψη ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ οικονομικών μέτρων - Απαλλαγές τελών. Πέραν της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και των εγκυκλίων της Κυβέρνησης που αυτονόητα ψηφίσαμε, προτείνουμε την λήψη ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ οικονομικών μέτρων και απαλλαγές τελών για τις επιχειρήσεις και το σύνολο των δημοτών μας στηριζόμενοι στο άρθρο 174 του Ν. 3643/2006.

Συγκεκριμένα προτείνουμε την λήψη απόφασης για:
α. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις και δημότες από την λήξη των συγκεκριμένων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου έως και τις 31/12/2020, της τάξεως του 15%.
β. Διαγραφή όλων των τόκων και των προσαυξήσεων των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα για όλο το έτος 2020, για το σύνολο των δημοτών και των επιχειρήσεων.
γ. Μερική διαγραφή χρέους των ανταποδοτικών υπηρεσιών της τάξης του 10% στις αποδεδειγμένα ευπαθείς οικογένειες μετά από εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ευρώτα (ΚΕΑ κ.λπ.).

3. Ψήφισμα για κατοχύρωση του Έκτακτου επιδόματος και στου υπαλλήλους των Ο.Τ.Α και Μονιμοποιήσεις υπαλλήλων.
- Να διεκδικηθεί από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από τα συναρμόδια Υπουργεία η ένταξη και των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α στο επίδομα του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ .
- Την μονιμοποίηση των υπαλλήλων του προγράμματος του «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» καθώς και των υπαλλήλων του 8μήνου των ανταποδοτικών υπηρεσιών γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο, καθώς κα την διαδικασία του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού, για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
- Διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης στον Δήμο Ευρώτα για την κάλυψη των
αναγκών από την υγειονομική κρίση του φονικού κορωνοϊού (COVID – 19).

Συνεπώς δεν αρκεί να επικαλούμαστε την ενότητα και την συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου για το καλό του Δήμου, αλλά πρέπει να συμβαδίζουν με ανάλογες πράξεις.
Είναι ευκαιρία μπροστά στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές να αποδείξουμε ότι με χρήσιμες και ουσιαστικές προτάσεις μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους συνδημότες μας».