ΛΑΚΩΝΙΑ. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, «υπάρχει πρόβλημα στη διακίνηση των φορτηγών. Δεν υπάρχουν πολλά φορτηγά διαθέσιμα στην χώρα μας και καθυστερούν οι παραγγελίες. Τα φορτηγά λόγω κορωνοϊού φορτώνονται στα πλοία για Ιταλία χωρίς οδηγούς.
Από την άλλη οι Ιταλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να «πιέσουν» τις τιμές παραγωγού λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στη γειτονική χώρα. Υπάρχει κινητικότητα στην αγορά αλλά έχουμε μεγάλο εύρος τιμών. Πουλάνε περισσότερο όσοι έχουν ανάγκη και οικονομικά προβλήματα. Αυτή την εποχή οι ανώτερες τιμές παραγωγού στην χώρα μας κυμαίνονται μέχρι 2,20 - 2,50 ευρώ το κιλό.
Οι Ιταλοί πληρώνουν για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα περίπου στα 2,30 ευρώ, ενώ τις υψηλότερες τιμές δίνουν τυποποιητές από Κρήτη που φέτος θέλουν καλής ποιότητας ελαιόλαδο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κατά την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στις κυριότερες παραγωγικές χώρες ήταν οι εξής:

• Στην Ισπανία ανήλθαν στα 2,08 ευρώ / κιλό (μείωση κατά 21% σε σχέση με πέρσι)
• Στην Ιταλία στα 3,10 ευρώ / κιλό (μείωση κατά 49%)
• Στην Ελλάδα στα 1,90 ευρώ / κιλό (μείωση κατά 33%)

Τον Μάρτιο είχαμε μια αύξηση σε Ισπανία (ανώτερη μέχρι 2,49) και Ιταλία (ανώτερη μέχρι και 3,20).