ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Ελλάδα σήμερα ζεί υπο την απειλή της Πανδημίας με πρώτους μαχητές να αντιστέκονται τους γιατρούς. Ελπίζει ότι θα βγεί από αυτήν την δοκιμασία με τις μικρότερες απώλειες και έχει σταθερά τη ματιά της σε μια μεγάλη επέτειο το 2021, στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στα χωριά της Πελοποννήσου, στα χωριά Ραμοβούνι και Κερασίτσα, σαν σήμερα γεννήθηκαν δύο μεγάλοι μωραϊτες μαχητές, ένας στρατιωτικός, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στρατηγός της Επανάστασης, κι ένας γιατρός, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, σύμβολο της Αντίστασης.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Από το Ραμοβούνι Μεσσηνίας. Γεννήθηκε 3 Απριλίου του 1770. Πέθανε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1843 σε ηλικία 73 ετών. Ήταν Έλληνας αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, οπλαρχηγός, πληρεξούσιος, Σύμβουλος της Επικρατείας. Απέκτησε το προσωνύμιο Γέρος του Μοριά. Μετά θάνατον τιμήθηκε από την Ελληνική πολιτεία με τον βαθμό του Στρατάρχη.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Από την Κερασίτσα Αρκαδίας. Γεννήθηκε 3 Απριλίου του 1912. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου 1963. Ήταν ιατρός, αθλητής και πολιτικός που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς σε ηλικία 51 ετών. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η υπόθεση Λαμπράκη αναζωογόνησε τον Ανένδοτο Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου και έπαιξε τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο.