Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Στην επικεφαλής των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 ανατέθηκε η προεδρία της επιτροπής «Ελλάδα 2021», με σκοπό το συντονισμό των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η επιτροπή πλαισιώνεται από επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. και κάποιων υποστηρικτών της, τα οποία θα επιφορτιστούν με το πολιτικό, ιδεολογικό και επιστημονικό μέρος της, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και επιλεκτικά με άτομα από την ομογένεια. Στόχος της επιτροπής, όπως καταγράφηκε στον τύπο και την ιστοσελίδα της είναι «να οργανώσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα». «Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να επανασυστήσουμε την Ελλάδα (τι εννοεί;), προβάλλοντας τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές μας …» είπε η πρόεδρος στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα διαφαίνεται μια τάση αποστασιοποίησης και αναθεώρησης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και μια προσπάθεια επιφανειακής προσέγγισης και εσκεμμένης ουδετερότητας. Στην αρχική ιστοσελίδα της, στην ενότητα «Ηγέτες του Ελληνικού κράτους» αναφέρονταν αρχικά με χρονολογική σειρά όλοι οι αρχηγοί του ελληνικού κράτους, χωρίς να γίνεται η διάκριση αν πρόκειται για δικτάτορες, διορισμένους, ψηφισμένους κ.λπ. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προστέθηκαν οι χαρακτηρισμοί «πραξικοπηματίες», «διορισμένοι από τις κατοχικές δυνάμεις», «εκλεγμένοι» κ.λπ. Η σωρευτική αυτή αναφορά, αποσιωπώντας και παραβλέποντας τα «κατορθώματα» του καθένα αποτελεί υπεκφυγή από την πραγματικότητα, αποδυναμώνει τις αντιλήψεις και τις απόψεις περί ανθελλήνων υπευθύνων και έμμεσα δικαιολογεί τις πρακτικές τους, παρότι ορισμένοι έχουν καταγραφεί ως ανατροπείς της δημοκρατίας, συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, ακόμη και προδότες, από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Παρά ταύτα, είναι η ευκαιρία το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα η νεολαία να βρεθούν κοντά στο συγκλονιστικό γεγονός του ’21, να ξαναμελετήσουν με κριτική διάθεση τις πηγές και τα ντοκουμέντα της εποχής και να ανακαλύψουν πολλές καταγραφές προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα, που θα προσεγγίζει περισσότερο την αλήθεια. Όλοι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την αληθινή ιστορία. Μεγάλο λάθος. Γιατί η ιστορία είναι γραμμένη ανάλογα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων ομάδων της εκάστοτε εξουσίας και κάθε ιστορικός παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα, τα οποία δεν είναι άμοιρα πολιτικών ή άλλων επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων. Η αναφορά πρέπει να περιοριστεί στην τότε κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τον αντίκτυπο που είχε η ελληνική επανάσταση στα Βαλκάνια και τον κόσμο. Δεν πρέπει να συνοδευτεί με πατριωτικές κορώνες και αντιτουρκικές εξάρσεις, όπως αρμόζει σε πολιτισμένη χώρα και μάλιστα την ώρα που η αστάθεια στην περιοχή καλά κρατεί.

Ένα επαναστατικό γεγονός, το οποίο ταυτίστηκε με μέρος του λαού, αλλά με ολόκληρο το έθνος, σήμερα έγινε μονομερής υπόθεση της κυβέρνησης. Αντί με ίσους όρους να κληθούν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στην εθνική επιταγή, δεν μπόρεσαν κάποιοι ή δεν ήθελαν να ξεπεράσουν τη διχαστική νοοτροπία, που κατατρώει την υπόστασή μας πολλές δεκαετίες. Ο πρόσφατος συμπληρωματικός διορισμός στην επιτροπή προσώπων διαφόρων επιστημονικών και ιδεολογικών αποχρώσεων είναι θετική εξέλιξη, παρότι η επικεφαλής δίνει το στίγμα και διαμορφώνει το περιεχόμενο. Σε ένα πρόσωπο της λεγόμενης υψηλής κοινωνίας, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν αγωνίστηκε για τα συμφέροντα του λαού, ήταν απόν από όλους τους κοινωνικούς αγώνες και δεν είχε ούτε μια λεκτική αναφορά-συμπαράσταση ακόμη και την περίοδο της κρίσης, δεν μπορεί να στοιχηθεί η μεγάλη πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων. Θα εμποδίσει την πατριδοκαπηλία, τον εθνικισμό και την κάθε είδους εκμετάλλευση από αυτούς που θα επιχειρήσουν να καρπωθούν το μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα των επαναστατών του ’21, ή θα τους καλύψει με την ανοχή της;

Θα σταθεί και θα αναδείξει τα γνήσια στοιχεία ενός μακροχρόνια υπόδουλου λαού παραμερίζοντας τις πολιτικές και θρησκευτικές σκοπιμότητες; Θα βρεθούμε μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας ή σε ένα επετειακό πάρτι, στο κόψιμο της τούρτας των γενεθλίων του νεώτερου ελληνικού κράτους, όπου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η ακολουθία τους θα απολαμβάνουν τις μεταξύ τους φιλοφρονήσεις, με τη συνοδεία ισχυρών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων;

Να ασπαστούμε, έστω και τούτη την ώρα τους αγωνιστές, τους όρθιους νεκρούς, πράξη που έκαναν τότε οι απολίτιστοι, και οφείλουμε ακόμη εμείς. Θα είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής, σε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους για την απελευθέρωση της πατρίδας. Παρά τις εσωτερικές έριδες και τις συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών, ένα είναι το μήνυμα, που ισχύει διαχρονικά. Η ενότητα του λαού αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ασφαλή ασπίδα προστασίας απέναντι στις εχθρικές επιβουλές, αλλά και τις φίλιες υποκριτικές υποστηρίξεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες, πράγμα που δεν είναι εύκολο, ούτε μόνιμο, γιατί τα συμφέροντα των ηγεσιών και όχι κατ’ ανάγκη των λαών είναι αντίθετα και συγκρουσιακά. Δεν είμαστε προβλέψιμοι, ούτε δεδομένοι κανενός• είμαστε εταίροι με ίσα δικαιώματα, κάτι που απορρέει από τις ιστορικές παραδόσεις, τη βαριά κληρονομιά και τους πολύχρονους αιματηρούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr