Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Οι κίνδυνοι στην πορεία και εξέλιξη ενός δημοκρατικού θεσμού από αυταρχικές συμπεριφορές, είναι μεγάλοι.
Ενίοτε η κατ΄επίφασιν δημοκρατικότητα στην πορεία ενός εκλεγμένου δημοκρατικού οργάνου, οδηγεί σε φθίνουσα ανάπτυξη έναν τόπο. Η αυτοδιοίκηση αυτοπροσδιορίζεται κυρίως ως συλλογικότητα, ως αυτή που μέσω των οργάνων της αφουγκράζεται εκ του σύνεγγυς τις ανάγκες της κοινωνίας και ως αυτή που έχει υποχρέωση άνευ άλλης σκέψης, τήρησης όσων αποφασίζουν τα ανώτερα όργανα διοίκησης, που είναι τα αιρετά συμβούλια. Επ΄ουδενί η αυτοδιοίκηση είναι μοναρχία και αυτή που μπορεί να ενεργεί, σύμφωνα με τα θέλω και τις ανάγκες του ενός.
Με αυτές τις σκέψεις περί του ρόλου της αυτοδιοίκησης και λόγω του ότι είναι αυτή, στην οποία προσβλέπουν οι τοπικές κοινωνίες για επίλυση προβλημάτων, απαιτείται αλλαγή πλεύσης, από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
Εκ του αποτελέσματος ενεργειών και αυθαιρεσιών που δυστυχώς είναι απόλυτα εμφανείς, απαιτείται επαναπροσδιορισμός κάποιων αποφάσεων.
Δεν μπορεί να κυριαρχεί της νομιμότητας και της δημοκρατικότητας στη λειτουργία των αιρετών οργάνων κ.Θεοδωρικάκο, Υπουργέ των Εσωτερικών, μόνο η δήθεν κομματική συμπόρευση, κάτι που στις μέρες και στα γεγονότα που ζούμε, φαντάζει απόλυτα μηδαμινή και άνευ σημασίας.
Η ζωή όπως την ξέραμε άλλαξε, οι προτεραιότητες το ίδιο, οι οικονομικοί πόροι συρρικνώνονται και οι αντοχές της Πολιτείας αδυνατίζουν, με επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί εν μέσω τέτοιας καταιγίδας, κάποιοι να σφυρίζουν αδιάφορα, ούτε να κατασπαταλούν πόρους σε άχρηστες δράσεις, όταν η κοινωνία περιμένει απτό έργο.
Σας ζητώ να αυστηροποιήσετε τις διαδικασίες αναθέσεων της αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, την οποία ατυχώς απλοποιήσατε και να επιβάλλετε την αυστηρότητα στη λογοδοσία σε όλες τις ενέργειες των αιρετών. Να εμπιστευθείτε τη βούληση των πολιτών και κατ΄επέκταση τα αιρετά συμβούλια που δυστυχώς απαξιώσατε, τα οποία πρέπει να επικυρώνουν, να ελέγχουν και να δεσμεύουν τις διοικήσεις και να αντιληφθείτε πως η δύναμη που δίνει ο λαός κάθε 4 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες αιρετής διοίκησης, είναι εντολή για διαφάνεια και δημοκρατική συμπεριφορά.
Να αξιολογήσετε αυστηρά και με διαφάνεια κάθε ευρώ που δίνεται και μάλιστα αυτήν την περίοδο, διότι πέραν των τύπων, υπάρχει και η ουσία και το ηθικόν του πράγματος που δυστυχώς κάποιες φορές, καταστρατηγείται.
Η περίοδος που διανύει η ανθρωπότητα και η Χώρα μας, είναι ενδεικτική των όσων αναφέρω. Όταν έχουν ανασταλεί κομβικές οικονομικές δραστηριότητες στην πατρίδα μας, επειδή ευστόχως η Κυβέρνηση έθεσε τον παράγοντα άνθρωπο πάνω από κάθε άλλη παράμετρο, δεν μπορεί κάποιοι με τις …πλάτες μίας παρακμιακής κομματικής νομενκλατούρας να κατασπαταλούν πόρους και να συνεχίζουν τακτικές που προσβάλουν τη δημοκρατία μας .
Επιληφθείτε προκειμένου να διασώσετε ότι μπορείτε από την αυτοδιοικητική αξιοπιστία.

* Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr