Γράφει ο Γιάννης Αναιπάκος*

Όταν λέμε αγέλη εννοούμε το πλήθος, το κοπάδι, την ομάδα, το μπουλούκι.
Στην Αρχαία Σπάρτη αγέλη ήταν η ονομασία των ομάδων που εντάσσονταν πολύ νωρίς οι νέοι, μόλις απο 7 ετών και πάνω, ζούσαν όλοι μαζί σε μια ιεραρχημένη κοινωνία με κοινά συσσίτια, άσκηση, γυμναστική κ.λ.π. με έξοδα της Πολιτείας.
Προσωπικά στο άκουσμα αυτής της λέξης μέχρι σήμερα, ερχόταν στον νου μου ανεξέλεγκτες ομάδες σκύλων ή λύκων και μάλιστα η συνέχεια συνοδεύονταν με δυσάρεστες ειδήσεις από επιθέσεις είτε σε ανθρώπους είτε σε οικόσιτα ζώα.
Τις τελευταίες μέρες η φράση αυτή έγινε ευρέως γνωστή σε όλους μας κυρίως από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στην προσπάθεια χειραγώγησης των συμπολιτών του ώστε να γίνουν ανθεκτικότεροι στην πανδημία του κορωναϊού, δημιουργώντας αφ ενός σύντομη ανοσία στην υγεία τους, αφ ετέρου ελαχιστοποιήση της οικονομικής ζημίας για το κράτος. Όταν μάλιστα μετά την πρόσφατη απόσχιση από την ΕΕ φαίνεται ότι πατούν πολύ καλύτερα στα πόδια τους.
Όπως και να έχει οι λέξεις αγέλη, πλήθος, κοπάδι, στο άκουσμα τους, αυτές τις μέρες δημιουργούν έναν τρόμο, έναν πρόσθετο φόβο που ανάλογα με την φράση που ακολουθεί μετριάζεται ή γίνεται πιο έντονος. Άλλωστε έχει γίνει αντιληπτό ότι η ισχύς του εξαρτάται από τις άρρωστες διαθέσεις των δημιουργών του.

Έχει έρθει η εποχή που η λογική ελαχιστοποιείται και η αγέλη λειτουργεί με το συναίσθημα.
Έχει έρθει η εποχή που ο κόσμος πρέπει να χάσει την αυτοπεποίθηση του.
Έχει έρθει η εποχή που τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν ρόλο διαφωτιστή, καθοδηγητή, εμφυτεύοντας στον εγκέφαλο μας διλήμματα όπως τη διαφορά του ηθικού από το ανήθικο, της αλήθειας από το ψέμα, λες και απευθύνονται σε διανοητικά καθυστερημένους.
Έχει έρθει η εποχή που σε χρόνο dt κλονίζονται σχέσεις κράτους, πολιτών, εκκλησίας, πίστης , άρρηκτα δεμένες στο πέρασμα του χρόνου.
Έχει έρθει η εποχή που η αυτοενοχοποίηση ενισχύεται, δημιουργώντας προβλήματα από το πουθενά, έχοντας βέβαια και τη λύση έτοιμη να μας την προσφέρουν όταν το κρίνουν σκόπιμο.

Είναι αλήθεια ότι πολλά δεδομένα καταρρίπτονται και αύριο τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με σήμερα.
Το παγκόσμιο κεφάλαιο και οι αγορές, αξιολογώντας αλάνθαστα τις ευκαιρίες που σχεδίασαν και δημιούργησαν για λογαριασμό τους, τρίβουν τα χέρια τους ικανοποιημένοι και είναι προ πολλού έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Η μέρα που πολύ σύντομα έρχεται και δεν θα μας θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή.
Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι, τα νούμερα κερδοφορίας και υπεραξιών από την παγκόσμια κατάρρευση και ισοπέδωση δεν τα χωρά ανθρώπινος νους.
Δυστυχώς δεν άφησαν τίποτα στην τύχη φίλοι μου ...

*Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr