ΕΛΛΑΔΑ. Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου προχωρά στην ένταξη 25 νέων πράξεων συνολικού ποσού 28.312.000 €, στη δράση 4.2.1 που αφορά στη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό» του υπομέτρου 4.2, με δικαιούχους πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, του αγροδιατροφικού τομέα. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Κατόπιν αυτού ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων της δράσης 4.2.1 ανέρχεται σε 376.242.000 €.

Με την ένταξη και των νέων αυτών έργων, επιβεβαιώνεται έμπρακτα και ουσιαστικά ο βασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας.

Σημειώνεται ότι οι αιτούντες, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της νέας απόφασης ένταξης στην ανωτέρω δράση θα ενημερωθούν σχετικά με την ένταξη της πράξης τους, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους στο ΠΣΚΕ , από την αρμόδια Δ/νση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ.

Η απόφαση θα αναρτηθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες http://www.minagric.gr, http://www.agrotikianaptixi.gr και
http://www.espa.gr .

Σε εφαρμογή η απρόσκοπτη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται πλήρως και καθίσταται λειτουργικό το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους λοιπούς αγροτικούς φορείς σύμφωνα με τον Νόμο 4673/2020 «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και λοιπές διατάξεις».

Η πρώτη υπουργική απόφαση αφορά στην άσκηση της εποπτείας από το Υπουργείο διά της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνσης Οικονομικού Ελέγχου, Επιθεώρησης και Συνεργατισμού) επί αγροτικών συνεταιρισμών, αναγκαστικών συνεταιρισμών, ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών, εταιρικών αγροτικών συμπράξεων, οργανώσεων και ομάδων παραγωγών και των ενώσεών τους και εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Η δεύτερη υπουργική απόφαση αφορά στη μορφή, το περιεχόμενο και την τήρηση του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (Ε.Μ.Α.Σ.) του άρθρου 22 του Ν. 4673/20, με την οποία ρυθμίζονται λεπτομερώς όλες οι σχετικές διαδικασίες καταχώρησης και ενημέρωσης του συγκεκριμένου μητρώου.