ΕΛΛΑΔΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Κάθε χρόνο ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται στα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Το φετινό μήνυμα (2020) υπογράφει ο Πακιστανός θεατρικός συγγραφέας Σαχίντ Ναντίμ. Μεταξύ άλλων γράφει: «Το Θέατρο ως Βωμός. Στο τέλος μιας παράστασης ενός έργου για τον Ποιητή Σούφι, Μπουλέχ Σαχ από το Θέατρο Ajoka, ένας ηλικιωμένος άντρας συνοδευόμενος από ένα νεαρό αγόρι πλησίασε τον ηθοποιό που έπαιζε τον ρόλο του σπουδαίου Σούφι, «Ο εγγονός μου δεν είναι καλά, θα μπορούσατε σας παρακαλώ να τον ευλογήσετε;» Ο ηθοποιός εκπλάγηκε και είπε, «Δεν είμαι ο Μπουλέχ Σαχ, είμαι απλώς ένας ηθοποιός που παίζει αυτόν τον ρόλο». Ο ηλικιωμένος είπε, «Γιε μου, δεν είσαι ηθοποιός, είσαι η μετενσάρκωση του Μπουλέχ Σαχ, η Αβατάρα του». Αίφνης, μας αποκαλύφθηκε μια ολάκερη καινούρια έννοια του θεάτρου όπου ο ηθοποιός γίνεται η μετενσάρκωση του ρόλου που παίζει…».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Το ΔΗΠΕΘΕΚ θέλοντας να δώσει μία διέξοδο στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι, προσφέρει για θέαση μέσω του site του θεάτρου (https://dipethe.kalamatafaris.gr/) τρεις παλαιότερες παραστάσεις του. Πρόκειται για τον "Γυάλινο κόσμο" κατάλληλο για παιδιά Λυκείου και ενήλικες θεατές, για το "Το μαργαριτάρι του κόσμου" κατάλληλο για παιδιά δημοτικού, καθώς και για τον "Γενικό Γραμματέα" κατάλληλο για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και ενήλικες θεατές. «Ευχόμαστε η δοκιμασία να περάσει γρήγορα και να βρεθούμε πάλι από κοντά» αναφέρει η ανακοίνωση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.