Tα 6 «μυστικά» της Πελοποννήσου που αξίζουν της προσοχής μας!

26-03-2020 19:05   

Λιγότερο γνωστά χωριά και μοναδικά φυσικά τοπία…

Η Πελοπόννησος, ένας τόπος εκπλήξεων και αντιθέσεων, έχει πολλά κρυμμένα μυστικά για ανήσυχους ταξιδιώτες. Γαλήνια χωριά ξεχασμένα στο χρόνο, παραμυθένια δάση, φαράγγια και λίμνες, μια ανάσα μακριά από γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς. Έξι τέτοια μέρη που αξίζουν την προσοχή μας.   Ευχόμαστε σύντομα όλοι να

είμαστε σε θέση και σε διάθεση να τα επισκεφθούμε.  

1. Τα Κλουκινοχώρια της ορεινής Αχαΐας

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Ακράτα, στα ορεινά της Αχαΐας, ξεδιπλώνεται ένας ορεινός μικρόκοσμος με οικισμούς από άλλη εποχή, λιγοστά ταβερνάκια και καφενεία, ήσυχα καλντερίμια και πέτρινα πυργόσπιτα μέσα σε μια υπέροχη φύση... Τα Κλουκινοχώρια ή Κλουκίνες: Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Μεσορρούγι, Περιστέρα, Χαλκιάνικα και Βουνάκι. Γαλήνια χωριά, στη σκιά του επιβλητικού Χελμού, που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις την αξία του παραδοσιακού. Η διαδρομή από την Ακράτα είναι θαυμάσια, με πολλές εναλλαγές τοπίου που χορταίνουν το μάτι. Ο δρόμος τερματίζει στην όμορφη Ζαρούχλα, που αποτελεί ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής. Στα μισά της διαδρομής θα συναντήσεις τη μαγευτική λίμνη Τσιβλού, η οποία αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθι.

2. Τα γραφικά χωριά του Λάδωνα

Αν έχεις επισκεφτεί πολλές φορές τα γνωστά χωριά της ορεινής Αρκαδίας και αναζητάς για αλλαγή μια πιο ήσυχη απόδραση στη φύση, στον Λάδωνα θα ανακαλύψεις τα γαλήνια και γραφικότατα χωριά του: τη Δάφνη, την Κοντοβάζαινα και τη Δήμητρα. Ο Λάδωνας, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλφειού, ήταν ονομαστός ήδη από την αρχαιότητα για την ομορφιά του τοπίου του. Ο Παυσανίας, που επισκέφθηκε την περιοχή τον 2ο αιώνα μ.Χ., τον αναφέρει ως τον ωραιότερο ποταμό που υπάρχει. Εκεί που η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα και την Ηλεία, σε είναι τόπος με παρθένα φύση, φιλόξενους ξενώνες, πέτρινα γεφύρια, μια γαλήνια λίμνη και πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες: από ράφτινγκ στο ποτάμι και κανό στη λίμνη μέχρι ποδήλατο στις όχθες και πεζοπορίες στα γύρω μονοπάτια.

3. Βόλτα στο μυθικό φαράγγι

Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στο πέρασμά της διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία. Το φαράγγι της Νέδας είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης.

4. Ένα δάσος βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού

Παραμυθένιο δάσος: το δάσος της Φολόης! Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, στα σύνορα Αρκαδίας - Αχαΐας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού Ερύμανθος και σύμφωνα με τη μυθολογία πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Στο οροπέδιο της Φολόης οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε από τον Πύργο Ηλείας, μέσω αρχαίας Ολυμπίας και Λάλας, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Πάτρα.

5. Η αλλοτινή πρωτεύουσα της Τσακωνιάς

Αυθεντικός και πανέμορφος ο Πάρνωνας, το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, έχει μοναδικά πετρόχτιστα χωριά που γοητεύουν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Ένα από αυτά είναι ο Πραστός, η πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750 μ. και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Θα θαυμάσεις τα ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες αλλά και τις εκκλησίες του. Στο δρόμο προς το χωριό από τον Άγιο Ανδρέα θα συναντήσεις το μοναστήρι της Αρτοκωστάς, ενώ κοντά είναι και το φαράγγι της Μαζιάς όπου υπάρχουν οκτώ νερόμυλοι και μια νεροτριβή.

  6. Στέκει αιώνες στις πλαγιές του Ταΰγετου

Όμορφα χωριά, δάση, φαράγγια και χαράδρες μαγεύουν τους φυσιολάτρες στον επιβλητικό Ταΰγετο, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με ύψος 2.404 μέτρα. Στα χωριά Ξηροκάμπι, Κουμουστά και Αναβρυτή θα νιώσεις αλλιώς. Στο Ξηροκάμπι παλιά πέτρινα και άγριας ομορφιάς το φαράγγι του Ανακόλου. Κοντά στο χωριό υπάρχει το γεφύρι της Ρασίνας, ένα αρχαίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες κινούμενοι προς Καρδαμύλη. Από την Αναβρυτή περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που προσφέρει μαγευτικές διαδρομές στους πεζοπόρους.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ