ΣΠΑΡΤΗ.Με το νου πάντα στην 25η Μαρτίου αλλά μέσα σε μια έρημη πόλη, μια άδεια γειτονιά, μια βουβή πλατεία θεωρούμε αναγκαίο να αντισταθούμε, κατά το δυνατόν, στην επιβελβλημένη για λόγους ζωής, σιωπή. Σας παρουσιάζουμε το «Άντάμωμα Χορευτών» που έγινε στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Σπάρτη. παγκόσμια πόλη» τον Σεπτέμβριο 2019 στο Κτήμα Νερόμυλος από τον ομώνυμο φορέα.

Όμιλοι και Σύλλογοι παρουσιάζουν χορούς από την Ελλάδα. Σε εκείνο το αντάμωμα η Χρυσάνθη Κοτσάφτη, ο Γιώργος Δημακόγιαννης και η Μεταξία Παπαποστόλου (με κείμενο της) μας μετέφεραν μοναδικά στις τιμώμενες περιοχές Κυκλάδες, Θράκη και Μακεδονία. Τη σύνθετη αυτή εκδήλωση συντόνισε εξαιρετικά το μέλος του Συνδέσμου Σπαρτιατών Γαρυφαλιά Γεωργακοπούλου. Τους Συλλόγους παρουσίασε η Νικολέτα Κουκούτση. Η ορχήστρα πήρε τη θέση της στην σκηνή και η φωνή της Σουσάνας Τρυφιάτη με το κλαρίνο του Διονύση Θεοδόση, το βιολί του Τάσου Γουσέτη, το λαούτο του Γιάννη Σεβαστόπουλου και τα κρουστά του Κώστα Καλαντζή συνόδεψαν τους περισσότερους από 60 Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες που χόρεψαν και αναβίωσαν την ελληνική παράδοση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων», Ο Πολιτιστικός, Μουσικο - χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης «Χοροδρόμοι» και ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη» ντυμένοι με εξαιρετικές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν και τραγούδησαν (Κυκλάδες, Θράκη και Μακεδονία) ξεσηκώνοντας το κοινό που με τη συνοδεία της ορχήστρας χόρεψε γεμίζοντας ασφυκτικά την πίστα του Νερόμυλου.