Υλικά (4 μερίδες)


Για τον μπακαλιάρο
1½ κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλεταρισμένος, κομμένος σε μέτρια κομμάτια-μερίδες
άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (το αναψυκτικό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο Λακωνίας
2 κουταλιές ούζο Σπάρτης

Για τη σκορδαλιά
½ φραντζόλα ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)
μερικές σκελίδες σκόρδου, όσες θέλετε ανάλογα με το πόσο δυνατή θέλετε τη σκορδαλιά, ψιλοκομμένες
4 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο Λακωνίας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή
Για τη σκορδαλιά: Με ένα μαχαίρι αφαιρείτε την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζετε την ψίχα και τη μουσκεύετε για μερικά λεπτά σε κρύο νερό. Τη στύβετε καλά με τα χέρια σας αλλά όχι πολύ σφικτά.

Ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ την ψίχα, όσες σκελίδες σκόρδο θέλετε, ψιλοκομμένες, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και πολτοποιείτε τα υλικά μέχρι να φτιάξετε μια πάστα λεία και ομοιογενή, όχι πολύ σφικτή. Ρίχνετε σταδιακά και το ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ακόμα πιο αφράτο και λείο. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνωετεκατά μέρος.

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνετε εκεί για 24 - 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4 - 6 ώρες ή όσο συχνά είναι εφικτό.
Τον στραγγίζετε, τον ξεπλένετε καλά και τον σκουπίζετεσχολαστικά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για το κουρκούτι: Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε τη μπίρα ή τη σόδα, το ελαιόλαδο και το ούζο. Ανακατεύωετε με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξετε ένα χυλό μέτριο, ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ λασπώδη. Αν βγει σφικτός προσθέτετε λίγη ακόμη μπίρα (ή σόδα), ενώ αν βγει πολύ υδαρής ρίχνετε πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύετε έντονα. Τον αφήνετε κατά μέρος για 1 ώρα για να «ηρεμήσει».

Για το τηγάνισμα: Βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (η στάθμη του πρέπει να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σκεύους). Το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι, τα αφήνετε στα στάξουν λίγο για να φύγει η περιττή ποσότητα και τα τοποθετείτε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε τα κομμάτια σε δύο δόσεις, για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει (όχι έντονα), και το ψαχνό του μπακαλιάρου να μαλακώσει. Στραγγίζετε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί.

Σερβίρετε με βραστά χόρτα ή παντζάρια.