ΕΛΛΑΔΑ. Έκκληση στην πολιτεία να της επιτρέψει να μεριμνήσει για την επάρκεια των ψυκτικών θαλάμων για τους νεκρούς απευθύνει η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδας, με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού.

Με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας η ένωση επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει και στο παρελθόν να δοθεί με νόμο άδεια στα μέλη της να λειτουργούν ψυκτικούς θαλάμους, καλύπτοντας επί της ουσίας με δικά τους έξοδα το πρόβλημα που ήδη υπάρχει και ενδέχεται να επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ένωσης, Νίκος Αγγελέτος, η νομοθετική παρέμβαση αφενός θα δώσει λύση σε ένα σοβαρό ζήτημα που εξαιτίας του κορωνοϊού έχει και υγειονομικές διαστάσεις, αφετέρου αποτελεί ένδειξη αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους νεκρούς, που αποτελεί και βασικό στοιχείο της παράδοσής μας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε δήμους και νησιά. Πολλές πόλεις δεν έχουν καν ψυκτικό θάλαμο… Μεγάλες είναι οι ελλείψεις όμως και στις μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ο Βόλος των 200.000 κατοίκων έχει ψυκτικό θάλαμο με ατομικές θέσεις μόλις για οχτώ άτομα, ενώ ο δήμος διαθέτει ανοιχτό θάλαμο 20 ατόμων, που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές…
Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει εάν οι νεκροί ξεπεράσουν τους οχτώ; Προφανώς παραμένουν εκτός θαλάμου. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε Λαμία και Κοζάνη, όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με τις οδηγίες για τον κορωνοϊό, οι νεκροί που καταλήγουν έπειτα από νοσηλεία σε ΜΕΘ πρέπει να πηγαίνουν σε ξεχωριστό θάλαμο. Κανένα νοσοκομείο, όμως, δεν έχει ξεχωριστό θάλαμο»,
τόνισε ο κ. Αγγελέτος.