ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με περιορισμένο προσωπικό δουλεύουν πλέον τα λίγα ελληνικά εστιατόρια που παραμένουν ανοιχτά και κάνουν μόνο παράδοση φαγητού στο σπίτι. Τα περισσότερα έχουν κλείσει, κυρίως στην περιοχή του Μανχάταν, καθώς δεν συμφέρει οικονομικά να κρατούν ένα μαγαζί ανοικτό για μερικά ντελίβερι την ημέρα. Kλειστές και άλλες επιχειρήσεις ομογενών όπως οδοντιατρεία, χρυσοχοεία, λέσχες αλλά και Ιδρύματα.

Ο σεφ και συνέταιρος του εστιατορίου «Oli.vine» στην Αστόρια, Νίκος Πουλμέντης, μας λέει πως «έχουμε κλείσει το μαγαζί από την περασμένη εβδομάδα. Δεν μας συμφέρει να το κρατάμε ανοικτό για μερικά ντελίβερι. Εχουμε 15 υπαλλήλους προσωπικό και τους είπαμε να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Αν κρατήσει αυτό 2 μήνες θα χάσουμε τις δουλειές μας όλοι. Θα υπάρξουν προβλήματα. Είναι καταστροφή. Για την εστίαση ειδικά και όσους εργάζονται ως σερβιτόροι, στις κουζίνες είναι καταστροφή».

Με δύο άτομα προσωπικό λειτουργεί το εστιατόριο «Αγνάντι» κάνοντας παραδόσεις φαγητού στο σπίτι, ενώ χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει και το μενού με πιο οικονομικό φαγητό και προσιτό για ντελίβερι, όπως σουβλάκι. «Το θέμα είναι ότι δεν κινείται τίποτα. Η πτώση έχει φτάσει το 300%. Ο κόσμος δεν παραγγέλνει γιατί φοβάται. Υπάρχει αβεβαιότητα. Είχα 16 άτομα προσωπικό και τώρα θα μείνουν χωρίς δουλειά. Κρατάω δύο άτομα για να βοηθήσω όσο μπορώ» τονίζει η ιδιοκτήτρια Μαρία Λαμπριανίδου.
Το «Αγνάντι» ξεκινάει το ντελίβερι από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 10 το βράδυ. «Προσθέσαμε και σουβλάκια στο μενού, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ έως τώρα. Ομως είναι πιο οικονομικό, είναι φτηνό φαγητό καλής ποιότητας για τον κόσμο που αυτό το διάστημα ζει μέσα στην ανασφάλεια. Καθημερινά, κάνουμε περί τα 10 με 15 ντελίβερι. Είναι λίγα. Πρέπει όλοι να κρατήσουμε την ψυχολογία μας ψηλά», συμπληρώνει. Το μαγαζί μπορεί να παραμένει κλειστό, όμως η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να το κρατήσει «ζωντανό». «Βάφω το μαγαζί, καθαρίζω, ώστε να νιώθω ότι έχουμε ένα διάλειμμα ζωής και όλα θα γίνουν όπως πριν» μας λέει.


Το εστιατόριο «Telly’s Taverna» και ένα ακόμη εστιατόριο της Ντιάνα Λοϊσέλ έκλεισαν εντελώς. «Δεν κάνουμε ούτε ντελίβερι. Εμειναν 54 άτομα προσωπικό χωρίς δουλειά. Η καταστροφή είναι μεγάλη» τονίζει.

Στο κέντρο του Μανχάταν, το εστιατόριο της Μαρίας Λόη κάνει διανομή φαγητού στο σπίτι.«Δουλεύω με δύο άτομα στο μαγαζί. Πόσο ευχαριστιέμαι που μαγειρεύω. Ανεβάζει την ψυχολογία μου. Ανεβάζω και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δει ο κόσμος κάποιες συνταγές και να μαγειρέψει το φαγητό του. Επίσης, όποιος θέλει μπορεί να μου στείλει τη συνταγή του και να την φτιάξω» αναφέρει η σεφ και ιδιοκτήτρια του «LoiEstiatorio».Οσον αφορά το προσωπικό, μπορεί να μην έχει δουλειά όμως καθημερινά το εστιατόριο τους προσφέρει φαγητό. «Δεν έρχονται όλοι για δουλειά πλέον, τους δίνουμε ένα ποσό κάθε εβδομάδα ενώ έρχονται κάθε μέρα και παίρνουν φαγητό» σημειώνει. Τα εστιατόρια στην περιοχή έχουν κλείσει και το μαγαζί κάνει διανομή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7:30 το βράδυ.«Εδώ γύρω όλα είναι κλειστά. Και ο κόσμος που δουλεύει στα φαρμακεία και σε κάποια γραφεία, δεν έχει τι να φάει. «Οι Ελληνες έχουν φιλότιμο» μου λένε όσοι βλέπουν πως παραμένουμε ανοικτά», προσθέτει.
Η ίδια αναφέρει πως ανάμεσα στους πελάτες της που παίρνουν φαγητό για το σπίτι είναι και ο Τόνι Μπένετ. «Μου ζήτησε να του φτιάξω κεφτεδάκια με σάλτσα κόκκινη. Και όταν ήρθε η γυναίκα του να τα παραλάβει μου είπε: ‘εσύ αφήνεις το ωραίο σου το σαλόνι και βγαίνει έξω να βοηθήσεις τον κόσμο. Εμείς τι να κάνουμε για σένα;’. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο κόσμος για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις είναι να κάνει δώρο ένα ‘gift certificate’, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όταν περάσει η κρίση με τον ιό. Αυτή είναι μια τεράστια βοήθεια».
Τέλος, συμβουλεύει τον κόσμο να προσέχει περισσότερο τη διατροφή του αυτό το διάστημα πίνοντας τρεις κουταλιές λάδι κάθε πρωί, τσάι του βουνού με λεμόνι και το βράδυ μισό κουταλάκι μαύρο μέλι που είναι αντιμικροβιακό».

Το ελληνικό ντάινερ «Tom’s Restaurant» που έγινε γνωστό από την γνωστή αμερικανική σειρά «Seinfeld», παραμένει ανοιχτό για παραλαβή φαγητού και διανομή κατ’ οίκον και το δουλεύει ο ιδιοκτήτης, Μάικ Ζουλής, με τους συνεταίρους του. Οπως αναφέρει στο «Associated Press», «αν η κατάσταση συνεχιστεί, δεν ξέρω τι θα κάνω. Τα 25-30 άτομα προσωπικό χάνουν τη δουλειά τους. Το μαγαζί έχει ζήσει πολλές καταστροφές και επέζησε. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που σκέφτομαι σοβαρά να το κλείσω οριστικά».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας