Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου και έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1992 ως μία ευκαιρία για γνώση και ανάληψη δράσης.

Η φετινή επέτειος παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αφού γίνεται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020 είναι «Νερό και Κλιματική Αλλαγή» και η αδιάρρηκτη διασύνδεσή τους.

Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας, της έλλειψης και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεισφέρει στη συνδυασμένη επίτευξη της βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι αριθμοί για την ώρα είναι συντριπτικοί, καθώς σύμφωνα με την Αναφορά τον Ηνωμένων Εθνών για τις παγκόσμιες εξελίξεις για το νερό (World Water Development Report) για το 2019, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου το νερό δεν επαρκεί για όλους, ενώ γύρω στα 4 δισεκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις για τουλάχιστον έναν μήνα του χρόνου.

Παρατηρούμε την σημαντικότητα του νερού στην περίοδο του κορωνοϊού από το πλύσιμο των χεριών έως όλες τις δραστηριότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή του #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

Επίσης ο κύκλος της ζωής μπορεί να έχει περιοριστικούς κανόνες έχει όμως προσδιοριστικές αξίες που προκύπτουν από τον κύκλο του νερού για την παραγωγή των αγαθών κυρίως γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου ο Ευρώτας και όλες οι φυσικές υπόγειες και επιφανειακές υδατοδεξαμενές είναι πηγές ολοκληρωμένης ανάπτυξης .

Είναι αναγκαίο ένα στρατηγικό ολιστικό σχέδιο που αφορά την ποιότητα, την διαχείριση, τον εμπλουτισμό και εν τέλει την επάρκεια του νερού στην φάση της κλιματικής αλλαγής που μετατρέπεται σε κλιματική κρίση.

Η αειφόρος ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία πρέπει να έχουν επίκεντρο τον κύκλο του νερού στην σημερινή αλλά και στην μετα - κορωνοϊού εποχή.

Το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, αποκτά πλέον την δεσπόζουσα θέση που του ανήκει ως αναπόσπαστο στοιχείο της υγείας και εν γένει της ύπαρξής μας στις δύσκολες και απρόβλεπτες εποχές που ζούμε.

Ας μην το λησμονήσουμε όταν και όποτε ξεπεραστεί η πρωτοφανής για τις ζωές όλων μας.