Γράφει η Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου*

Η ανοιχτή επιστολή μου της 18 03/2020 προκάλεσε την «ιεράν μήνιν» του κ. Δημάρχου.
Μέσα από το μακροσκελές κείμενο, που αναφέρεται στην εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η ουσία όμως δεν απαντήθηκε και παραμένει:
Δεν συζητήθηκαν οι προτάσεις μας ως έκτακτο θέμα στην οικονομική επιτροπή, γιατί θεωρήθηκε ότι «υπήρχε χρόνος να συζητηθούν σε άλλο χρόνο τακτικής συνεδρίασης». Ερωτώ : Άραγε, Υπήρχε Χρόνος ;;;;
Οι προτάσεις μας λοιπόν, προς την οικονομική επιτροπή, είναι απλές και απολύτως επείγουσες:
1. Ζητήθηκε να γίνουν επείγουσες απολυμάνσεις στους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ στις Τοπικές Κοινότητες (Πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια κλπ), «γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τις ενέργειες που είχαν γίνει», όπως ανέφερα στην επιστολή μου. ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Τα τοπικά συμβούλια και προπάντων οι συνδημότες μας το γνωρίζουν καλύτερα , όπως γνωρίζει πολύ καλά η δημοτική αρχή τις διαμαρτυρίες τους σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες.
2. Καταθέσαμε πρόταση ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ και τη ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ λόγω κορωνοϊού με βάση το άρθρο 174 παρ. β./3. του ν. 3463/2006 και δεν έγινε δεκτή. Προς τι η άρνηση να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή;
3. Καταθέσαμε επίσης πρόταση για διανομή κυρίως των ειδών υγιεινής και τροφίμων του κοινωνικού παντοπωλείου στις Τοπικές Κοινότητες με την συνδρομή των Προέδρων, των Τοπικών Συμβουλίων και των υπαλλήλων του Βοήθεια στο Σπίτι.
Αν όλα τα παραπάνω συνιστούν λαϊκισμό και μικροπολιτική και όχι το ενδιαφέρον μας για τους συνδημότες μας, ας το αφήσουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.
Στην δημοκρατία υπάρχει διάλογος , κριτική, αλλά και συνεννόηση, κυρίως σε συνθήκες κρίσης , όπως αυτή που διανύουμε και όπως τόνισα στην επιστολή μου με συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την πρωτόγνωρη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την δημόσια υγεία.
Κανείς λοιπόν δεν διαθέτει το μονοπώλιο της γνώσης και δεν έχει το αλάθητο, (ακόμα και ο ΠΑΠΑΣ της Ρώμης το κατάργησε). Εκτός και αν νομίζει ο κύριος Δήμαρχος ότι έχει το «αλάθητο» ο ίδιος.
Δηλαδή θεωρείται επίτευγμα το κλείσιμο των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των παιδικών χαρών κλπ, όπως και ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου και των ΚΕΠ με κυβερνητική εντολή σύμφωνα με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου!!!
Οι συνδημότες μας περιμένουν συνολικές και αποτελεσματικές δράσεις από τον Δήμο Ευρώτα, εκτός των κυβερνητικών παρεμβάσεων, όπως π.χ να κλείσουν όλες οι παιδικές χαρές που ακόμα και σήμερα κάποιες παραμένουν ανοικτές με παιδιά, αλλά και να απολυμανθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, για τα οποία, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Δήμαρχος δεν γνώριζε πόσα και ποια λειτουργούν!
Όσο δε για τη στάση μου στα θεσμικά όργανα όλοι γνωρίζουν ποια είναι η συμμετοχή μου. Εξάλλου, γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ακόμα και αν υπήρξε κάποια απουσία μου, κυρίως για λόγους ανωτέρας βίας, ενημερωνόμουν πάντοτε και από τον ίδιο τον κ. Βέρδο, είτε με την ιδιότητα του αντιδημάρχου είτε αργότερα με αυτήν του δημάρχου. Κάτι βέβαια, που σκοπίμως και επιμελώς αποκρύπτεται, προς δημιουργία εντυπώσεων.
Γνωρίζουν οι πάντες ότι οι προτάσεις μας είναι στοιχειοθετημένες και στην σωστή κατεύθυνση.
Ένα μόνο μένει: να αποδεχθεί τις προτάσεις η δημοτική αρχή με πρώτο βήμα τις εκτεταμένες απολυμάνσεις των εξωτερικών χώρων σε όλες τις Τ.Κ., αλλά και όπου αλλού χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση οποιουδήποτε η οποία θα βοηθήσει τον στόχο της θωράκισης από την πανδημία που απειλεί τους πάντες.
Τόσο απλά …… τα παραλειπόμενα είναι για την αυτάρεσκη συλλογή «Like» στο FB.
Οι δημότες του δήμου Ευρώτα περιμένουν στην ουσία εκτεθειμένοι στην δράση στην επιθετικότητα του φονικού COVID – 19.
Θέματα σαν αυτό του κορονοϊού δεν προσφέρονται ούτε για να γίνεται μικροπολιτική ούτε για να «δρέπουν δάφνες» οι υπεύθυνοι διοικούντες.
Ίσως είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε όλοι, για ένα νέο ξεκίνημα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ, μπορούμε να συνυπάρξουμε και να λύσουμε προβλήματα προς όφελος του δήμου και των συνδημοτών μας.
Επειδή πιστεύω ότι έχουν ειπωθεί όλα, δεν σκοπεύω να ασχοληθώ περεταίρω με την αντιπαράθεση για το θέμα αυτό. Δδεν έχει νόημα, άλλωστε, να καταναλώνω πολύτιμο χρόνο και φαιά ουσία, δεδομένου ότι δεν έχω την πολυτέλεια συμβούλων ή και γραμματέων.

*Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ευρώτα