ΚΥΘΗΡΑ. Πανελλήνια οργή ξεσήκωσε η προκλητική στάση του Μητροπολίτη Κυθήρων, που την Παρασκευή το βράδυ αψήφησε τους νόμους και λειτούργησε κανονικά σε ανοιχτό ναό. Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, αποφάσισε να πάει κόντρα στην κυβερνητική απόφαση για τις εκκλησίες για την αποφυγή συνωστισμών, λόγω κορωνοϊού και με μια κίνηση που προκάλεσε την κοινή γνώμη, άφησε τις πόρτες του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων ανοικτές, ενώ χτύπησαν οι καμπάνες ως κάλεσμα των πιστών.

Ωστόσο η πρόκληση θα έχει συνέπειες, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων ο οποίος δεν κρύβει την οργή του για την κίνηση του Μητροπολίτη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στράτο Χαρχαλάκη, ο ίδιος τόνισε πως «Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων». Ο δήμαρχος αναφέρει πως για την παράνομη πράξη του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται παρέμβαση εισαγγελέα. Χαρακτηριστικά λέει μάλιστα, πως το Σάββατο το πρωί είχε σταλεί περιπολικό σε άλλη εκκλησία στην οποία ο Μητροπολίτης λειτουργούσε σήμερα και πάλι με τις θύρες ανοιχτές.

Ο Μητροπολίτης θα κληθεί εντός της ημέρας να καταθέσει για να διαπιστωθεί η τέλεση αδικήματος. Ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης αναφέρει μάλιστα πως χθες στα Κύθηρα έγινε ανοιχτή λειτουργία και σε δεύτερη εκκλησία στον Ποταμό και πιθανόν και σε τρίτη.

Προσθέτει πως όλο αυτό το διάστημα ο Μητροπολίτης Σεραφείμ εξέφραζε έντονα την αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν για τους πιστούς οι εκκλησίες και δήλωνε πως δεν θα υπακούσει. Ο δήμαρχος αναφέρει πως χθες στο ναό των 90 τ.μ. ήταν λίγοι πιστοί, ο δεσπότης, ψάλτες και διάκονοι. Μάλιστα σε υποδείξεις που έγιναν στον Μητροπολίτη για να μην προκαλέσει, δήλωνε πως το κάνει ως «μαρτυρία πίστεως». Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος αναφέρει πως τον ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών και η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και βρίσκει θλιβερή τη στάση του ιεράρχη.

Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος θα βρίσκεται στο λιμάνι προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται ο αυστηρός περιορισμός για επιβάτες που είναι αποκλειστικά κάτοικοι των νησιών καθώς καταγγέλλει πως από χθες δέχθηκε και ο ίδιος τηλεφωνήματα που «ρουσφετολογικά» ζητούσαν να γίνουν εξαιρέσεις για κάποιους που ήθελαν να πάνε στα Κύθηρα. «Παρακαλώ μην παίρνετε τηλέφωνο τον Δήμαρχο ή τους Αντιδημάρχους για να παρέμβουν ώστε να ταξιδέψετε προς τα Κύθηρα ενώ δεν είστε μόνιμοι κάτοικοι! Δεν θα καταφέρετε τίποτα! Γυρίστε Αθήνα, ο Νόμος είναι Νόμος και δεν θα παρακαμφθεί για ΚΑΝΕΝΑΝ!», λέει χαρακτηριστικά.