ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς οι εισαγωγές από την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλες και απειλούν την ανοιξιάτικη πατάτα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, που είναι και γεωπόνος, κάλεσε τους παραγωγούς σε σύσκεψη, προκειμένου να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη.
«Το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να σταματήσουμε τις εισαγωγές», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας και παραγωγός, Κώστας Κατσούρης. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα. «Ας αλλάξουμε πορεία, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι», επισημαίνει.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εξαγωγικής εταιρείας AGREXPO, Γιώργος Γκούμας,
σημειώνει: «Το κυριότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας, που αγγίζει τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα για την ανοιξιάτικη πατάτα. Αυτόματα αυτό δημιουργεί μία τιμή βάσης 30 λεπτά στον παραγωγό, που μας βάζει εκτός αγοράς». Και προσθέτει: «Οφείλουμε πλέον να εκσυγχρονιστούμε και να κάνουμε βήματα στην εκπαίδευση των αγροτών, που θα φέρει προϊόντα πολύ ασφαλή και ποιοτικότερα. Σοβαρό θέμα είναι και η προβολή της ανοιξιάτικης πατάτας, ώστε να μπορέσει να σταθεί στην αγορά. Γενικότερα, έχουμε μείνει πολύ πίσω, ώστε να περάσει η πατάτα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Αυτήν τη στιγμή, οι τρεις νομοί της Πελοποννήσου που καλλιεργούν πατάτα παράγουν 40.000 τόνους, ενώ η Αίγυπτος είναι στους 100.000 τόνους. Όλοι μαζί να αναλάβουμε οργανωμένα τις ευθύνες μας».

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, επισημαίνει: «Θεωρώ ότι το κράτος οφείλει να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα. Συνεπώς, όταν ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή, πρέπει να παγώσουν οι εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου και διάθεσης των εισαγωγών, καθώς και οι έλεγχοι για ανίχνευση φυτοφαρμάκων και παθογόνων καραντίνας.
Σημαντικό, βεβαίως, είναι να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος»