ΛΑΚΩΝΙΑ. Tα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας παρακολοθούν την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού (COVID-19) στη χώρα μας. Σημειώνουν ότι απαιτείται, εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης «να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου για όλους και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες».

Αναφέρονται στο ΕΣΥ και στις Λαϊκές Αγορές: «Όσο και αν ο καθένας πρέπει με αίσθημα ευθύνης να εφαρμόσει τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς, η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που πρέπει να είναι με όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα αναγκαία περιστατικά, οι έκτακτες, αλλά και οι πάγιες ανάγκες για την υγεία του λαού. Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών αντιμετωπίζουν μαζί με όλους τη δύσκολη κατάσταση. Έχουμε επίγνωση της ιδιαίτερης ευθύνης λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου όπου οι παραγωγοί τροφοδοτούνε τα λαϊκά στρώματα με τρόφιμα. Είναι άμεση ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στις έκτακτες συνθήκες.

ΟΧΙ όμως με το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων για το Σάββατο 21 Μάρτη, ούτε η μείωση των πάγκων κατά 50% από την Δευτέρα 23 Μάρτη».

Σε ότι αφορά στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης αναφέρουν: «Με αυτά τα μέτρα που εξήγγελλε η Κυβέρνηση, που προχωράνε και χωρίς κορονοϊό όλα αυτά τα χρόνια Κυβερνήσεις-ΕΕ-ΚΑΠ, θα είναι τεράστιο το πλήγμα και γρηγορότερο το ξεκλήρισμα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς λαϊκών αγορών και γενικότερα τις μικρομεσαίας αγροτοκτηνοτροφίας. Είναι υποκριτικό το μετρό για μείωση στο 50% των πάγκων στις λαϊκές αγορές, για ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού όταν για παράδειγμα στα συσκευαστήρια νωπών προϊόντων οι εργαζόμενοι είναι στοιβαγμένοι στις γραμμές παραγωγής, σε κλειστούς χώρους χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διασφάλισης της υγείας τους.

Να μην χαθούν οι παραγωγές και τα προϊόντα των παραγωγών!»

Με παρέμβαση τους διατυπώνουν σειρά διεκδικήσεων:

• Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

• Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στην ύπαιθρο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

• Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Περιφέρεια για εξασφάλιση όσο είναι δυνατόν μέτρων που να διευκολύνουν την πρόσβαση στις λαϊκές αγορές χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού ( π.χ. αραίωση των πάγκων, διεύρυνση των ορίων των λαϊκών αγορών ) και τη τήρηση όλων των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής.

• Εφοδιασμός όλων των απασχολούμενων στις λαϊκές αγορές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης (ΜΑΣΚΕΣ, ΓΑΝΤΙΑ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ κλπ.) με ευθύνη και επιβάρυνση της Περιφέρειας με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους που έχουμε καταβάλει.

• Για τους πωλητές λαϊκών αγορών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να ανασταλεί η υποχρέωση της αυτοπρόσωπης παρουσίας όσο υπάρχει πρόβλημα.

• Να δοθεί οικονομική ενίσχυση για όσες περιπτώσεις πωλητών που για τη φύλαξη των παιδιών θα αναγκαστούν να μη δουλέψουν όσο ισχύει το κλείσιμο σχολείων, παιδικών σταθμών κλπ.

• Να υπάρχει αποζημίωση, όπως και πρέπει να συμβεί για όλο τον ελληνικό λαό, για τους συναδέλφους πωλητές που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους

• Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.

• Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

• Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ.

• Να υπάρχει αποζημίωση και κάλυψη χαμένου εισοδήματος για προϊόντα που οφείλονται σε επιπτώσεις ή στα αναγκαία μέτρα για προφύλαξη από τον κορονοϊό.