MEΣΣΗΝΙΑ. Ο Εφημέριος Νέδουσας και Αλαγονίας π. Βασίλειος Βεργινάδης με ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας την αντιπολίτευση και το Δ.Σ. αλλά και προς τα ΜΜΕ (δεν) καλεί τους πολίτες που όλο και συχνότερα επισκέπτονται τα χωριά της Αλαγονίας με κίνδυνο τη διασπορά του ιού στις ευπαθείς ομάδες των χωριών. Στην επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε και αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι, Αγαπητοί Πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών της Αλαγονίας και λοιπών χωριών του ορεινού όγκου.

Έχοντας όλοι μας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας λόγο της λοιμώδη νόσου του κορονοϊού COVID-19 και γνωρίζοντας ότι σχεδόν το 90% των κατοίκων των χωριών της ευρύτερης περιοχής της Αλαγονίας ανήκει σε ευπαθείς ομάδες που πλήττονται πιο σοβαρά από τον ιό, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης, αποτροπής και περιορισμού της νόσου πριν είναι αργά και για τα χωριά μας.

Ήδη υπάρχουν κρούσματα του ιού στην πόλη μας την Καλαμάτα, «προ των πυλών» δηλαδή, τα οποία ενδεχομένως δυστυχώς να αυξηθούν. Όλοι μπορεί να γίνουμε κάποια στιγμή φορείς του ιού και χωρίς ίσως να το καταλάβουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους συγχωριανούς μας.

Πολύ σωστά και θαρραλέα η μετακίνηση μας έχει ήδη περιοριστεί λόγο των συνθηκών και ίσως θα πρέπει να περιοριστεί ακόμα σημαντικά τις επόμενες μέρες.

Δυστυχώς όμως μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας φέρετε απερίσκεπτα και εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας των επιστημόνων που λένε συνεχώς να μην μετακινούμαστε άσκοπα.

Καθημερινά βλέπουμε συμπατριώτες μας που δεν μένουν μόνιμα στα χωριά της Αλαγονίας αλλά και άλλους, να πηγαινοέρχονται στα χωριά για να δουν τους γονείς, να τους φέρουν είδη πρώτης ανάγκης, να δουν φίλους η απλά για μια βόλτα για μια εκδρομή, κάτι το οποίο την παρούσα στιγμή είναι άκρως επικίνδυνο για όλους.

Μέσω του Συντονιστικού Ταϋγέτου, του Δήμου Καλαμάτας αλλά και από όλα τα ΜΜΕ του νομού κάνω έκκληση για να ζητηθεί και να δοθεί κατεύθυνση όχι απαγόρευσης, αλλά αποτροπής της έλευσης τους.

Να αποτρέψουμε την παρούσα στιγμή να έρχεται κόσμος στα χωριά άνευ σημαντικού λόγου, όχι γιατί τους φοβόμαστε η γιατί δεν τους θέλουμε, αλλά γιατί ενδέχεται άθελα τους καθώς συναντούν η φροντίζουν τους ηλικιωμένους, νομίζοντας πως είναι υγιείς, να μεταφέρουν τον ιό στους γέροντες και τις γερόντισσες.

Τους καλούμε λοιπόν να μην έρχονται στα χωριά άσκοπα και σε καθόλου επαφή με τους ηλικιωμένους συγγενείς ή φίλους

Δυστυχώς όσο σκληρό μπορεί να ακουστεί, οι επισκέψεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε οδυνηρά αποτελέσματα και να κοστίσουν ζωές.

Πρέπει όμως να υπάρξει η φροντίδα τους.

Η φροντίδα των ευπαθών ομάδων όμως πρέπει να γίνεται με ασφαλή κριτήρια.

Τώρα πριν είναι αργά, εμείς οι τοπικοί φορείς να μεριμνήσουμε για την τροφοδοσία, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης που δεν είναι καθόλου επαρκείς στα χωριά μας λόγο έλλειψης καταστημάτων τροφίμων.

Υπάρχουν όμως λύσεις σε όλα τα προβλήματα και βρίσκονται μετά από διάφορες προτάσεις.

Με ταπεινότητα σας καταθέτω τις προτάσεις μου, εάν και εφόσον βέβαια τις βρείτε εφικτές και χρήσιμες:

-Το συλλογικό όργανο «Συντονιστικό Ταϋγέτου» που δημιουργήθηκε με γνώμονα το καλύτερο και την ανάγκη ενίσχυσης βιοτικού επιπέδου της περιοχής μας καθώς την επίλυση κοινών προβλημάτων, να προχωρήσει σε πρόταση και συνεννόηση με τον συμπατριώτη μας, τον πάντα πρόθυμο και πανταχού παρών για τα χωριά μας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αφοί Μουργή. Να οριστεί από τους Προέδρους, ένας μόνιμος κάτοικος σε κάθε χωριό ο οποίος θα πρέπει να είναι πρόθυμος να πράξει κατά το δοκούν, να επικοινωνεί με τους κατοίκους για την εξυπηρέτηση τους, να μεριμνά για της αναγκαίες παραγγελίες του κάθε νοικοκυριού, ώστε να καταφέρουμε να επισκέπτεται μία μόνο μέρα της εβδομάδας ένα ‘’κινητό σούπερ μάρκετ’’ τα χωριά μας, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας για όσο καιρό χρειαστεί. Στόχος μας είναι, να αποφευχθεί η μετακίνηση των μόνιμων, ηλικιωμένων και μη, κατοίκων στη Καλαμάτα ή των συγγενών τους στα χωριά.

-Επίσης ο Πρόεδρος ή το άτομο που θα οριστεί, να μεριμνά για όσο καιρό χρειαστεί με την βοήθεια των συγγενών του γιατρού της περιοχής μας ή αρμόδιων φορέων όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» και φαρμακείων, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ηλικιωμένων αλλά και για επαρκή είδη αντισηπτικών σε κοινόχρηστους χώρους στα χωριά μας.

Ο Δήμαρχος και όλο το δημοτικό συμβούλιο με νοερό σύνθημα το “υπηρετείν υπεράνω εαυτού” όντως αντιμετωπίζουν μέχρι τώρα σοβαρά και υπεύθυνα την κρίσιμη κατάσταση και τους συγχαίρουμε εγκαρδίως που προασπίζουν τους συμπολίτες μας και την δημόσια υγεία. Τους ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός να τους φωτίζει και να τους δίνει δύναμη να αντεπεξέλθουν.

Τους καλούμε όμως να πάρουν αποφάσεις και για όλη την περιοχή της Αλαγονίας και τα χωριά μας. Να μας βοηθήσουν όσο μπορούν τώρα!!!! πριν είναι αργά!! πριν έχουμε ολέθριες καταστάσεις.

- Ζητάμε από τον Δήμο Καλαμάτας να προβεί σε απολυμάνσεις στους οικισμούς των χωριών μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από αρμόδια συνεργεία.

- Ζητούμε να έρθουν το γρηγορότερο και όχι τον Μάιο, τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας κάθε καλοκαίρι εδώ και μια δεκαετία στα χωριά μας, ώστε να χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και πλύσιμο των κοινόχρηστων χώρων.

- Να γίνει άμεσα από τον Δήμο Καλαμάτας σε συνεννόηση με τους Προέδρους η πρόσληψη των εργατών που απασχολούνται τα τελευταία χρόνια σαν εργάτες καθαριότητας-πυρασφάλειας σε κάθε χωριό, με απασχόληση πλέον τεσσάρων ή και πέντε μηνών λόγο της κρίσιμης καταστάσεως. Σκοπός τους να φροντίζουν και να μεριμνούν καθημερινά για την καθαριότητα η απολύμανση των οικισμών αλλά και για διάφορες ανάγκες που τυχόν θα παρουσιαστούν.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα…

Στα χωριά της Αλαγονίας κατοικούν περίπου 400 ψυχές. Πάνω από 300 άτομα είναι άνω των 65 ετών. Είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε κατά το κοινό συμφέρον και ίσως κατατεθούν και χρειαστούν ως αναγκαίες κι άλλες προτάσεις η μέτρα, τα οποία θα επιληφθείτε ως αρμόδιοι για το καλύτερο του γηραιού πληθυσμού των χωριών μας.

Πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές στα χρόνια της ανθρωπότητας και είναι θέλημα Θεού να το ζήσουμε.

Να έχουμε όλοι μας Πίστη στο Θεό, ψυχραιμία αλλά και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ώστε με δυναμικές αποφάσεις να δίνουμε ελπίδα στον συνάνθρωπο.

Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους …»