ΛΑΚΩΝΙΑ. «Έχω μέσα μου μια δυναμική επαγγελματία, αλλά και μια τρυφερή μαμά, μια ρομαντική σύντροφο. Λατρεύω τα ταξίδια, αγαπώ το καλό φαγητό – δίδασκα μαγειρική όταν ήμουν στην Αμερική –, μου αρέσει πολύ ο αθλητισμός, έκανα κωπηλασία, παίζω και παρακολουθώ τένις αλλά και κάθε είδους αθλητικό γεγονός με πάθος! Πάνω απ’ όλα με γεμίζει να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου – δίνω μεγάλη αξία στη φιλία, στις ανθρώπινες σχέσεις γενικά. Νιώθω ολοκληρωμένη όταν βρίσκω τον τρόπο για να εκφραστούν και να συνυπάρξουν όλα αυτά». Aυτά λέει μεταξύ άλλων η Πέγκυ Αντωνάκου, Λάκαινα εκ Μάνης στην καταγωγή και γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, από γονείς με καταγωγή από τη Λακωνική Μάνη και τη Μύκονο. Έχασε τον πατέρα της σε τροχαίο σε νεαρή ηλικία. Η μητέρα της αναγκάστηκε να αναζητήσει δουλειά, έζησαν μια σκληρή και απότομη μετάβαση.
Τελείωσε το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εργάστηκε για λίγα χρόνια στην Opel, πριν φύγει για τις ΗΠΑ, όπου έκανε ΜΒΑ με ειδίκευση στο μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν – και επειδή τα όνειρά της δεν τα εγκαταλείπει ποτέ, έκανε και ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία. Εργάστηκε στην DELL για περίπου μία δεκαετία, στην Αμερική και στην Ευρώπη, και μετά εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς, όπου κατόρθωσε να ανέλθει ως τη θέση της CEO – η πρώτη γυναίκα και η νεότερη στην ιστορία της εταιρείας στην Ελλάδα. Και τώρα η Google. Μια πορεία θεαματική, αλλά όχι ανεξήγητη.

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή μεταξύ άλλων μιλάει για τον ηγέτη. «Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει, όχι να τα ξέρει όλα. Ένας ηγέτης είναι όσο επιτυχημένος είναι η ομάδα του», λέει, «γιατί ο ηγέτης σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν κάποτε. Κάποτε τα ήξερε όλα, ήταν αυθεντία, ήταν απόμακρος, έπρεπε να είναι αλάνθαστος, αλώβητος. Τώρα ο ηγέτης είναι αδύνατο να τα ξέρει όλα και είναι σημαντικό να νιώθει άνετα με αυτό, αλλά και με το ότι μπορεί να διοικεί ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από αυτόν σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρέπει να εμπνέει, να ενδυναμώνει, να στηρίζει αλλά και να προκαλεί την ομάδα να αξιοποιεί τις δικές της δυναμικές. Ίσως το πιο σημαντικό είναι συνεχώς να εξελίσσεται, γιατί ζούμε στην εποχή που τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και η μάθηση είναι αέναη».


Λέει ακόμα: «“Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο”. Δεν το λέω εγώ, το έλεγε ο Χένρι Φορντ, και με εκφράζει απόλυτα. Εγώ πιστεύω ότι μπορώ. Δεν είναι όμως μόνο η πίστη. Έχω δουλέψει πολύ, έχω δώσει ψυχή, καρδιά, ενέργεια και χρόνο, δεν μου δόθηκε απολύτως τίποτα. Κοιτάζω όσο πιο μακριά μπορώ, ψάχνω πάντα πώς να φτάσω το δικό μου μέγιστο και κατ’ επέκταση να πάρω μαζί μου σε αυτό το ταξίδι την ομάδα της οποίας ηγούμαι, την εταιρεία την οποία εκπροσωπώ και τη χώρα στην οποία γεννήθηκα».

Για την Ελλάδα δηλώνει αισιόδοξη: «Οραματίζομαι μια Ελλάδα προηγμένη ψηφιακά, εξωστρεφή και καινοτόμα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κάνουμε μεγάλα άλματα. Βρισκόμαστε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που επενδύει σημαντικά στο ψηφιακό κομμάτι. Στη χώρα μας γίνονται ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πια κοινός τόπος πόσο κρίσιμο είναι να είμαστε παρόντες στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και σε αυτή την προσπάθεια στέκομαι αρωγός».

Μιλάει με ενθουσιασμό για την τεχνολογία: «Με γοητεύει, γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει συνέχεια και ταχύτατα. Είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας σε όλες τις ηλικίες, τις καταστάσεις, τις ώρες της ημέρας. Ταυτόχρονα είναι το πιο στρατηγικό εργαλείο για ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας σε κάθε έκφανσή της. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τουρισμό, τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας. Σκεφτείτε μια τουριστική επιχείρηση που πρέπει να προσελκύσει πελάτες από παντού, που ανταγωνίζεται με επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Εργαλεία όπως το Google Search δίνουν τη δυνατότητα να είσαι παρών εκεί ακριβώς που οι δυνητικοί πελάτες ψάχνουν παγκοσμίως. Και αυτό σημαίνει εξαγωγές, σημαίνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». «Ξέρετε, η τεχνολογία έχει το μαγικό ότι είναι συνυφασμένη με τη χρηστικότητα, άρα όσο πιο χρήσιμη είναι τόσο πιο βαθιά στη ζωή μας μπαίνει και όσο τη χρησιμοποιούμε τόσο πιο χρήσιμη γίνεται», προσθέτει. «Είναι πολύ σημαντικό στον ψηφιακό πλούτο να συμμετέχουν όλοι, να μη μείνει κανείς πίσω. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο σχετικά άμεσο μέλλον το 90% των επαγγελμάτων θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες. Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων για την Google είναι παγκόσμια στρατηγική. Σκεφτείτε πως στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια υπολογίζουμε ότι έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 130.000 άνθρωποι»

Για την επιτυχία θα πεί: «Επιτυχία είναι συνολικά το αποτύπωμα που αφήνει μια επιχείρηση – οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό. Το κομμάτι του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας με απασχολούσε πάντα ιδιαίτερα και χαίρομαι που η Google αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί και θέτει καινούργια στάνταρ παγκοσμίως. Από το 2007 λειτουργεί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως».

Τι είναι όμως προσωπική επιτυχία; «Να μοιράζεσαι τις ευλογίες της ζωής σου, υλικά και μη αγαθά, εμπειρίες, ευκαιρίες, στιγμές, με όσο περισσότερους μπορείς, γνωστούς και άγνωστους. Να πέφτεις το βράδυ για ύπνο με ένα χαμόγελο στα χείλη όσο κουρασμένος κι αν είσαι, να αισθάνεσαι ότι αυτό στο οποίο αφιέρωσες τον χρόνο σου όλη την ημέρα έχει νόημα», λέει.

Αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς, δεν εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Προσπαθεί να τελειώνει τη μέρα της με ένα ωραίο γεύμα με την οικογένειά της ή με φίλους, ενίοτε με ένα σινεμά ή ένα θέατρο, και την ξεκινά πάντα ετοιμάζοντας μαζί με τον γιο της το πρωινό του.

Εκπλήσσει που δεν ξέρει πόσα αποτελέσματα εμφανίζει η Google για το όνομά της, αλλά είναι σίγουρη ποιο θα ήθελε να είναι το δικό της Google Doodle: «ένα καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα σε ένα ελληνικό νησί». Στην ερώτηση ποια είναι η φιλοσοφία της στη ζωή, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Ό,τι κάνω, να αφήνει θετικό αποτύπωμα για εμένα, για τους γύρω μου, για όσο περισσότερους μπορώ!»

Πηγή: Καθημερινή