ΚΟΣΜΟΣ. Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πλήγματα που έχει δεχθεί η «ευτυχία» οφείλονται, στις πανδημίες, στη φτώχεια και στους πολέμους. Πίσω απο αυτές τις «πληγές» αναπτύσσονται εκατοντάδες σημεία και πτυχές ζωής που κάνουν την ανθρωπότητα δυστυχισμένη. Ο πρόωρος θάνατος, ο άδικος θάνατος η ανισότητα, η ανελευθερία, η πείνα, η κατάθλιψη, η προσφυγιά, η εκμετάλλευση και τόσα άλλα.

Σήμερα, η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό, ίσως θανάσιμο, κοκτέϊλ, με πανδημία, πόλεμο και φτώχεια. Καλείται να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις, τις ικανότητες, τα χαρίσματα, τα προσόντα, τη γνώση, την πείρα, την πίστη στον Θεό και τον Άνθρωπο, για να γυρίσει τον τροχό της Ζωής και της Ιστορίας της.

Η Ελλάδα, έχει μέσα στο σπιτικό της την πανδημία, με το κομπόδεμα του πολίτη της άδειο. Στην αυλή της έχει την προσφυγιά και στο κατώφλι της τον πόλεμο… Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό το έτος, η χώρα και ο λαός της θα ανέβουν τον δικό τους Γογλοθά.

Η Πελοπόννησος συγκριτικά με άλλους τόπους, έχει - έπρεπε να έχει - τις δυνάμεις, τις άμυνες, τα αποθέματα και τις δομές που θα την καταστούσαν "κιβωτό" ψυχραιμίας και αναβάπτισης. Μένει να αποδειχθεί...

Σε αυτή την ιστορική προσπάθεια όλων των λαών και χωρών, υπάρχουν δύο απειλές κατά της ευτυχίας. Η μία είναι αυτός καθ’ εαυτός, ο εμφανής κίνδυνος των γεγονότων – δεδομένων, και η άλλη απειλή είναι η κρυπτόμενη, πίσω από τη δυστυχία, σκοπιμότητα.

Η Ανθρωπότητα καλείται να αφυπνιστεί και να πάρει στα χέρια της το παρόν και το μέλλον της ευτυχίας της.