Γράφει ο Ζαχαρίας Καρούνης

Ναι, εκτός από το δράμα που ζούμε όλοι μας με το διάολο που μας βρήκε εγω θα στερηθώ να πάω στην εκκλησία για πρώτη φορά στη ζωή μου μετά από 36 χρόνια, αν σκεφτείς ότι ανέβηκα στο αναλόγιο του χωριού μου στα 7 .

Απο δώ και πέρα μόνο ατομική προσευχή σου λέει και καλά κάνει , αφού δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να μιλήσουν Μία γλώσσα οι πνευματικοί μας πατέρες. Το είπε πολύ ωραία ενας δεσπότης σε μια κρίση ειλικρίνειας '' 25 ήμασταν μέσα , 25 γνώμες είπαμε .

'' Ένας άλλος το βρήκε υγεία αυτό . Εγώ πάλι το βρίσκω έκρηξη εγωισμού. Ενας εγωισμός ιδιότυπος για το ποιός είναι αυτός που κάνει'' κουμάντο'' σε σχέση με την πολιτεία αλλά και μέσα στην Ιεραρχία (;). Ένας άλλος ιεράρχης είπε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού ότι '' θα σεβαστούμε την απόφαση'' αν και θλίβεται, άλλωστε η εκκλησία πάντα ταπεινώνεται''.

Απο τον εγωισμό στην ταπείνωση 2 ώρες δρόμος , σίγουρα όμως εκ των υστέρων και πίσω από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις και στην πρώτη περίπτωση του εγωισμού, προ της απόφασης και στη δεύτερη της ταπείνωσης, μετά την απόφαση . Ατομική προσευχή λοιπόν μια χαρά . Πρέπει όμως να μας πείτε, όπως τα κάνατε και τί σημαίνει ατομική προσευχή.

Ο πρωθυπουργός είναι άσχετος με τέτοιες ορολογίες και πρακτικές . Μην ταράζεστε με τον επιθετικό προσδιορισμό οι φίλα προσκείμενοι . Άσχετος σημαίνει αυτός που δεν έχει σχέση και δεν μπορεί να έχει σχέση διότι πάει στην εκκλησία ''Χριστού και Πάσχα'' , όπως και οι περισσότεροι .Προφανώς για να το λέει , πιστεύει στο Θεό αλλά με ενα δικό του τρόπο (σεβαστό). Δυστυχώς δεν γίνεσαι σχετικός με μια δήλωση υπέρ της θρησκείας ή δηλώνοντας ευσεβής Χριστιανός για ψηφοθηρικούς λόγους κυρίως, όπως έπραξε σε συνέντευξή του , λέγοντας ότι ''Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου'' συνοδεύοντας τη δήλωση με φωτό μπροστά σε μανουάλι . Μετά από τη δήλωση αυτή φαντάζομαι πως όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ της θεωρίας και της πράξης .

Ατομική προσευχή για τον πρωθυπουργό είναι ανάβω ένα κεράκι και λέω δυο λόγια στον εαυτό μου (;) Σαν να λέμε ''έκανα έναν απολογισμό της ημέρας με τον εαυτό μου , αλλά αντι να τον κάνω σπίτι άναψα και ένα κερί . '' Τι να πώ όπως νομίζετε , άλλωστε δεν είμαι εγώ που θα υποδείξω στον άλλο τι σημαίνει προσευχή. Αυτά είναι δουλειά της εκκλησίας μέσα από την κατήχηση. Από την άλλη υπάρχει και ο Άγιος Παΐσιος , πιο ειδικός από εμένα ,που έλεγε ότι '' Ένας αναστεναγμός με πόνο ψυχής ισοδυναμεί με δυο κουβάδες δάκρυα και μεγάλη προσευχή'' .

Αναστεναγμός φυσικά που απευθύνεται στο Θεό όχι στον εαυτό μας. Το τεράστιο κενό κατήχησης που υπάρχει στο λαό και βαραίνει πρώτα και κύρια τον κλήρο, ανώτερο ή κατώτερο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα . Ο πρωθυπουργός συστήνει μόνο ατομική προσευχή στους ναούς . Εγώ για παράδειγμα ατομική προσευχή θεωρώ το να πάω στο ναό και να διαβάσω το Απόδειπνο που θα μου πάρει 20 λεπτά. Άλλος θεωρεί ότι θα πάει και θα διαβάσει την τρίτη στάση των χαιρετισμών που είναι αυτή την Παρασκευή . Άλλος να ανάψει ένα κεράκι και να τα πει με τον εαυτό του ή τον νεωκόρο .

Όπως λοιπόν δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στους υψηλά ιστάμενους έτσι δεν υπάρχει και στο λαό. Βγάλτε καθαρές ανακοινώσεις και πείτε στο ποίμνιο τι σημαίνει ατομική προσευχή γιατί το παράδειγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός με την δική του πρακτική, είναι ατυχές .
Να λοιπόν που έφτασε η ώρα να κλείσουν και οι ναοί . Ως Χριστιανός που τα έφερε έτσι η τύχη και στη ζωή μου από μικρό παιδί δεν έλειψα ποτέ από την εκκλησιά, τουλάχιστον τις Κυριακές, δεν νιώθω καθόλου ευχάριστα . Δεν ξέρω πως να σας το εξηγήσω σε σας που δεν πιστεύετε πουθενά (δικαίωμά σας). Για φανταστείτε κάτι που κάνετε επί 40 χρόνια να σας πουν ότι απαγορεύεται. Θα μου πεις όλοι στο σπίτι μέσα είμαστε . Ακριβώς λοιπόν επειδή είμαστε όλοι μέσα στο σπίτι έτσι και εγώ σεβόμενος τον εαυτό μου και τους γύρω μου, υπακούω και κάνω την πίκρα μου χαρά όπως όλοι.

Από την άλλη πρέπει να ομολογήσω ότι το να πηγαίνει κανείς στην εκκλησία δεν είναι μόνο συνήθεια , είναι ανάγκη. Όχι απαραίτητα ανάγκη για να ακούσει τί θα πει ο παπάς. Έτσι κι αλλιώς οι πιο πολλοί δεν καταλαβαίνουν τα λόγια . Θες ο παπάς που τα λέει μασημένα ή κάποιες φορές δεν τα πιστεύει κιόλας; Θες που κανείς δε νοιάστηκε ποτέ να τα εξηγήσει στους πιστούς ; Θες που ο ψάλτης (άλλο σκότος από κει) νομίζει ότι συνεργάζεται με το χότζα του τζαμιού της Πόλης και κάνει αμανέδες ;

Πάντως η ανάγκη να πάω εκκλησία είναι πάνω από τα λόγια και τα τεκταινόμενα σε αυτόν. Είναι κάτι άλλο, κάτι άφατο , ανείπωτο ρε παιδί μου πού να σου εξηγώ, δεν το καταλαβαίνεις αν δεν το νιώσεις . Είναι που θες να κάτσεις σε μια καρέκλα να κοιτάς πάνω ψηλά , να παίρνει τα μάτια σου ο τρούλος ,να χάνεις το φώς σου μέσα στο φώς του ήλιου από τα παράθυρα και να '' ταξιδεύεις στο Θεό'' . Είναι να θυμάσαι τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όταν βγαίνει στη Μεγάλη Είσοδο ο παπάς με τα Άγια. Τότε τα ονόματα, σου έρχονται στο μυαλό σαν ψιλόβροχο και κατακλύζουν τη σκέψη σου. Ο πατέρας, η μάνα, τα αδέρφια, υπέρ υγείας στο Θεό , στο Φώς που τυφλώνει τα μάτια μου. Να πώ και τον Κωστή και το Νίκο και το Σταμάτη και τη Μαρία και ας έχουμε τσακωθεί και την Ηρώ και το Σταύρο και το Δημήτρη που είναι στην εντατική . Να και οι παππούδες που έφυγαν τα περασμένα χρόνια, τώρα στη σκέψη μου είναι παρόντες και αυτοί χαμογελαστοί . Είναι ο κόσμος μου όλος μέσα στην εκκλησία που αγγίζει και τον δικό σου κόσμο κι ας μην πιστεύεις , εγώ πάντως σε θυμάμαι θες δε θες και ούτε θα το μάθεις και ποτέ.

Θα σας θυμηθώ όλους και απ' το σπίτι μου δεν έχω θέμα . Υπέρ υγείας λοιπόν και καλή αντάμωση στην Ανάσταση είτε στους ναούς είτε στις καρδιές μας....