ΓΥΘΕΙΟ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Γυθείου μετά το βάναυσο πλήγμα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή του συνόλου των επιχειρήσεων της πόλης, παρεμβαίνει και ζητά από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης μέτρα ανακούφισης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αναιπάκος τονίζει στον Δήμαρχο αλλά και στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Aνατολικής Μάνης ότι αυτές τις δύσκολες ώρες της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδήμιας, οι πλέον ευάλωτοι κλάδοι που δοκιμάζονται ιδιαίτερα, είναι το εμπόριο και οι επιχειρήσεις από τα σκληρά πλην όμως αναγκαία προληπτικά μέτρα , που αναγκάστηκε να ανακοινώσει άμεσα και σε πρώτη φάση η Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Εμπόρων Γυθείου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων με κυβερνητική παρέμβαση, υποχρεώθηκαν να κλείσουν άμεσα και να συμμορφωθούν διακόπτοντας κάθε εμπορική δραστηριότητα, δίνοντας πρόθυμα και αδιαμαρτήρητα προτεραιότητα στην δημόσια υγεία.

Ορισμένοι κλάδοι, ειδικώτερα αυτοί που συνεισφέρουν με ιδιαίτερη βαρύτητα στο εθνικό εισόδημα, αναγκαστικά έλαβαν εξ ολοκλήρου το κύριο βάρος και το κόστος αυτής της απόφασης ( τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πανσιόν, καταλύμματα, camping ,εστίαση, καφέ, μπάρ, εμπορικά καταστήματα κλπ) και μάλιστα την πλέον ακατάλληλη περίοδο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην παρέμβασή του αναφέρει ακόμα: «Οι υπόλοιποι συνάδελφοι που παρέμειναν ανοικτοί ( πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων ), είναι σε απόγνωση, βλέπουν καθημερινά τον τζίρο τους να υποχωρεί δραματικά, αδυνατώντας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εχουν εγκλωβιστεί στην σκέψη εάν είναι προτιμώτερο να κλείσουν με δική τους πρωτοβουλία και να αποδεχθούν το κρατικό επίδομα.

Αναμφίβολα οι καταστάσεις είναι για όλους , για το μέλλον μας, άγνωστες και συνεχώς μεταβλητές. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όπως εύστοχα αναφέρεται απο τους ειδικούς. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές έχουμε όλοι υποχρέωση, ενωμένοι χωρίς προκαταλήψεις, να κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας, να διευκολύνουμε και να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας , τους συμπολίτες μας. Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να γίνουμε δυνατοί και να ξεπεράσουμε την πανδημία, η οποία εκτός απο την ζωή μας απειλεί με το ίδιο σθένος και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες που ζούμε και που όλοι γνωριζόμαστε.

Συνέχεια των αρχικών προσωρινών μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, παρακαλούμε Κε Δήμαρχε και κ.κ Δημοτικοί Σύμβουλοι όλοι ανεξαιρέτως , όπως δείξετε ως αρμόδια τοπική αρχή ιδιαίτερη ευαισθησία και αλληλεγγύη πρός τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του Δήμου μας, υιοθετώντας την άμεση λήψη ανακουφιστικών μέτρων που σας προτείνουμε ως Σύλλογος,

Συγκεκριμένα:

1. Πλήρη απαλλαγή όλων των ανταποδοτικών τελών του Ν.25/75 αρθ.1 , ήτοι καθαριότητας, φωτισμού και κάθε άλλης παρεχόμενης δημοτικής υπηρεσίας επί των ακινήτων που στεγάζονται και λειτουργούν επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν με κυβερνητική απόφαση, απο 1 Μαρτίου και τουλάχιστον για τούς επόμενους 4 μήνες. Μείωση κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές.

2. Προσωρινή αναστολή λήψης και εκτέλεσης ασφαλιστικών μέτρων σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής καθυστερούμενων οφειλών στο Δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα.

3. Απαλλαγή απο την καταβολή Δημοτικών Τελών κατάληψης πεζοδρομίου για όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα , τουλάχιστον για το Α’ Εξάμηνο του 2020 και για όλο το έτος εφ όσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα μέτρα πέραν από το τέλος Μαιου.

4. Δωρεάν παραχώρηση, ή μείωση κατά 70% τουλάχιστον, του τιμήματος επί του δικαιώματος χρήσης γής (παραλίες, αιγιαλό, χερσαία ζώνη κλπ) στα όρια του Δήμου, για την τοποθέτηση ομπρελλών και άσκηση λοιπών δραστηριοτήτων, όπου υπάρχει νόμιμη εποχιακή δραστηριότητα ανεξαρτήτου επιχειρηματικής μορφής ( ξενοδοχεία, αθλητικές δραστηριότητες, εστίαση, μπάρ, καφέ κλπ). Εγκαιρες ενέργειες για έγκριση του αιτήματος μας απο τις συναρμόδιες υπηρεσίες , Κτηματική ,κλπ.

5. Να δίνεται προτεραιότητα και διευκόλυνση κατα το δυνατόν απο τις Υπηρεσίες σας, στην διεκπεραίωση αιτημάτων των καταστημάτων και ειδικώτερα των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας θα σταθεί αρωγός στα δίκαια και άνευ ιδιαίτερου κόστους αιτήματα μας , προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε όλες τις δοκιμαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους που απασχολούνται , ελπίζοντας στο τέλος να είμαστε όλοι εδώ νικητές, υγιείς και με δύναμη να συνεχίσουμε».